W moim domu bywają takie dni, że dla każdego muszę ugotować coś innego. Najmłodsze je drugą porcję zupy z wczoraj, starszy zażyczył sobie ulubioną ogórkową i naleśniki, no i nie bardzo chcemy go objadać. Trzeba jeszcze sobie coś wykombinować i to na szybko, bo sił i czasu już brak. Jak wiadomo, z braku czasu powstają najpyszniejsze przepisy, takie jak ten kryzysowy zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut.
Składniki na 2 porcje:
- makaron z groszku;
- 1 słoiczek sosu ajwar (200 g);
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 20 duźych oliwek zielonych;
- 1 cebulka dymka i szczypiorek;
- 2 ząbki czosnku;
- pieprz świeżo mielony;
- oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
1. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojone w krążki oliwki, pieprz i tuńczyka. Na koniec dodaj sos ajvar (domowy lub kupny) i dokładnie wymieszaj.
2. Makaron groszkowy ugotuj według przepisu na opakowaniu (około 5 minut). Odcedzić wymieszaj z sosem. Po nałożeniu na talerze posyp posiekanym szczypiorem z cebuli dymki.
Zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut gotowy. Można zajadać lecz tym razem dla lepszego efektu warto się nie speszyć 😉
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.