zdrowy obiad w 5 minut

Kryzysowy zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut

W moim domu bywają takie dni, że dla każdego muszę ugotować coś innego. Najmłodsze je drugą porcję zupy z wczoraj, starszy zażyczył sobie ulubioną ogórkową i naleśniki, no i nie bardzo chcemy go objadać. Trzeba jeszcze sobie coś wykombinować i to na szybko, bo sił i czasu już brak. Jak wiadomo, z braku czasu powstają najpyszniejsze przepisy, takie jak ten kryzysowy zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut.

zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut

Składniki na 2 porcje:

  • makaron z groszku;
  • 1 słoiczek sosu ajwar (200 g);
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • 20 duźych oliwek zielonych;
  • 1 cebulka dymka i szczypiorek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pieprz świeżo mielony;
  • oliwa z oliwek.

Sposób wykonania:

1. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojone w krążki oliwki, pieprz i tuńczyka. Na koniec dodaj sos ajvar (domowy lub kupny) i dokładnie wymieszaj.

2. Makaron groszkowy ugotuj według przepisu na opakowaniu (około 5 minut). Odcedzić wymieszaj z sosem. Po nałożeniu na talerze posyp posiekanym szczypiorem z cebuli dymki.

Zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut gotowy. Można zajadać lecz tym razem dla lepszego efektu warto się nie speszyć 😉

zdrowy obiad na bazie makaronu i tuńczyka w 5 minut

Smacznego!

K.