Godziny posiłków to dla mnie świętość. Wybija 19 i u nas obowiązkowo jest kolacja. Latem, szczególnie w te upalne dni na kolację często jadamy sałatki. Są lekkie, a niekiedy nawet orzeźwiające. Poniżej moja ulubiona letnia sałatka ze szpinakiem, kaszą i tuńczykiem.
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie (200 gram) szpinaku baby;
- 1/2 główki sałaty masłowej;
- 200 gram pomidorków papryczkowych;
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 100 gram kaszy (przed gotowaniem) mieszanej pęczak i bulgur;
- 2 łyżki zielonego pesto;
- Po 1 łyżce wody, oliwy, soku z cytryny i miodu.
Sposób wykonania:
1. Kaszę ugotuj i wystudź. Dodaj pesto i tuńczyka, a następnie wymieszaj.
2. Do dużej miski wsyp 1/3 opakowania szpinaku, cześć pomidorków przekrojonych na pół, porwaną w palcach sałatę i mieszankę kaszy i tuńczyka.
3. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników.
4. W kubeczku lub słoiczku wymieszaj składniki na dressing: wodę, oliwę, sok z cytryny i miód. Sałatę polej dressingiem przed podaniem.
Letnia sałatka ze szpinakiem gotowa. Lubię ją nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że dzięki niej można w fajny sposób wykorzystać resztki kaszy, która została po obiedzie. Przygotowanie sałaty, kiedy kasza jest ugotowana, zajmuje dosłownie 10 minut 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.