Uwielbiam muffinki. Są pyszne, zgrabne i łatwe w przygotowaniu. Do tego tak pięknie wyglądają, gdy rosną w piekarniku. Mogłabym patrzeć na to godzinami.
Luseffinki to smakowite duże muffinki z mlecznymi wafelkami Lusette. Znakomicie smakują na ciepło zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale też po wystygnięciu, z kremem śmietankowym i ulubioną kawą.
Składniki na 6 dużych Luseffinek:
- 130 gram mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 2 wafelki Lusette,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 gram cukru (ja użyłam cukru brzozowego),
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju.
Dodatkowo do ozdobienia muffinek:
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru,
Sposób wykonania:
1. W misce umieść mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki suche, a następnie dodaj do nich jajko, mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
2. Wafelki Lusette pokrój na małe kwadraciki lub pokrusz palcami. Następnie dodaj do płynnego ciasta i wymieszaj.
3. Do formy na muffinki rozłóż papilotki i łyżką nakładaj ciasto do wysokości 3/4 papilotek.
4. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
5. Po upieczeniu muffinki wyjmij z formy i wystudź. Ostudzone Luseffinki możesz ozdobić bitą śmietaną. W tym celu zmiksuj śmietanę kremówkę (30 proc.), pod koniec ubijania dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilkę. Ubitą śmietanę nałóż do szprycy cukierniczej i ozdób górę muffinek.
Delektuj się delikatnym smakiem Luseffinek z lekko chrupiącymi kawałkami wafelków. Mniam!
Przepis ten bierze udział w akcji kulinarnej „Odkryj swoją słodką przyjemność
z wafelkami Lusette!”
Więcej przepisów z wykorzystaniem wafelków Lusette znajdziesz na durszlak.pl
K.
You must be logged in to post a comment.