Kolejny weekendowy obiad dla całej rodziny, oczywiście z zielonymi warzywami. Makaron z sosem śmietanowym z mieloną wieprzowiną i brokułami to danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a mimo to zdrowe. Ja ze względu na cukrzycę zamiast tradycyjnego makaronu spaghetti jem makaron sojowy o obniżonej zawartości węglowodanów.
Składniki na 4 porcje:
- różyczki brokułów z jednej główki;
- 500 gram mielonej wieprzowiny (u mnie mięso z szynki);
- 1/2 średniej cebuli;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 70-80 gram sera feta;
- sól, pieprz, słodka papryka i suszoną natka pietruszki;
- oliwa z oliwek;
- ulubiony makaron.
Sposób wykonania:
1. Różyczki brokuła obgotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zeszklij posiekane cebulę i czosnek, po czym dodaj mięso i podsmaż 2 minuty. Dopraw przyprawami, wymieszaj i dodaj około 100 ml wody. Przykryj pokrywką i duś kilka minut.
3. Do mięsa dodaj śmietanę, brokuły i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku. Ja nie duszę całości zbyt długo, ponieważ lubię kiedy warzywa są jeszcze lekko chrupiące.
4. Makaron ugotuj według przepisu, wymieszaj i podawaj 🙂
Prawda, że błyskawiczne danie? Mój domowy recenzent mówi, że pyszne i ja także uważam, że smakuje całkiem fajnie 🙂 Poziom glukozy we krwi oczywiście sprawdzony i bez zarzutu!
Myślę, że taki makaron z sosem śmietanowym z mieloną wieprzowiną i brokułami sprawdzi się także jako lunch do pracy. Wieczorem poświęcamy 20 minut a przygotowanie, wszystko wrzucamy do pudeleczka i obiad do biura gotowy 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.