bułeczki z masą makową

Makowe ślimaczki, czyli drożdżowe bułeczki z masą makową

Po świętach zostało mi trochę masy makowej z miodem i bakaliami. Nie miałam już co z nią zrobić, więc wrzuciłam do zamrażarki. Ponieważ nowy rok nie przyniósł mi wielkich postanowień, a stare nawyki weekendowego łasuchowania zostały, to przyszedł czas na jej wykorzystanie. Z okazji soboty i brzydkiej pogody postanowiłam upiec makowe ślimaczki, czyli drożdżowe bułeczki z masą makową i zarazem zająć czymś znudzone 3-letnie rączki jednego z domowników 😉

bułeczki z masą makową

Składniki na drożdżowe bułeczki z masą makową (20 małych sztuk):

  • 570 g mąki pszennej;
  • 30 g świeżych drożdży;
  • 70 g ksylitolu;
  • 2 jajka;
  • 300 ml mleka;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 70 g roztopionego masła;
  • 400 g masy makowej (domowej lub kupnej, ja wykorzystałam nadmiar, który został mi po świętach).

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem;
  • cukier puder i ciepła woda do przygotowania lukru.

Sposób wykonania:

1. Drożdże zasyp łyżką cukru, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki mąki i rozmieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i solą. Dodaj drożdże, jajka, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy masa robi się bardziej zwarta, dodawaj stopniowo masło i dalej ugniataj.

Ja już w tym momencie wykładam ciasto na blat i wyrabiam około 15 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne.

3. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt grubości około 0,5 cm. Posmaruj je równomiernie masa makową i złóż na pół.

5. Przy pomocy ostrego noża lub kółka do cięcia pizzy potnij złożone ciasto z masą na wąskie paski.

Każdy pasek zawijaj wokół dwóch palców dłoni (wskazującego i środkowego), a końcówkę przewlecz przez środek. Możesz też robić z pasków supełki. Nawet jeśli przed pieczeniem nie wyglądają perfekcyjnie, to finalnie będą piękne. Taka mała magia 😉

6. Tak przygotowane drożdżówki odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed pieczeniem posmaruj brzegi żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

7. Bułki piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

bułeczki z masą makową

Przed podaniem drożdżówki z masą makową dobrze jest odstawić drożdżówki do wystudzenia. Można je jeszcze nieco niedbale polać lukrem.

bułeczki z masą makową

bułeczki z masą makową

Makowe ślimaczki ładnie się prezentują na talerzu i są takie akurat na dwa lub trzy gryzy do popołudniowej kawki.

Smacznego!

K.