Po świętach zostało mi trochę masy makowej z miodem i bakaliami. Nie miałam już co z nią zrobić, więc wrzuciłam do zamrażarki. Ponieważ nowy rok nie przyniósł mi wielkich postanowień, a stare nawyki weekendowego łasuchowania zostały, to przyszedł czas na jej wykorzystanie. Z okazji soboty i brzydkiej pogody postanowiłam upiec makowe ślimaczki, czyli drożdżowe bułeczki z masą makową i zarazem zająć czymś znudzone 3-letnie rączki jednego z domowników 😉
Składniki na drożdżowe bułeczki z masą makową (20 małych sztuk):
- 570 g mąki pszennej;
- 30 g świeżych drożdży;
- 70 g ksylitolu;
- 2 jajka;
- 300 ml mleka;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 70 g roztopionego masła;
- 400 g masy makowej (domowej lub kupnej, ja wykorzystałam nadmiar, który został mi po świętach).
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem;
- cukier puder i ciepła woda do przygotowania lukru.
Sposób wykonania:
1. Drożdże zasyp łyżką cukru, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaj 2 łyżki mąki i rozmieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i solą. Dodaj drożdże, jajka, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy masa robi się bardziej zwarta, dodawaj stopniowo masło i dalej ugniataj.
Ja już w tym momencie wykładam ciasto na blat i wyrabiam około 15 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
3. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt grubości około 0,5 cm. Posmaruj je równomiernie masa makową i złóż na pół.
5. Przy pomocy ostrego noża lub kółka do cięcia pizzy potnij złożone ciasto z masą na wąskie paski.
Każdy pasek zawijaj wokół dwóch palców dłoni (wskazującego i środkowego), a końcówkę przewlecz przez środek. Możesz też robić z pasków supełki. Nawet jeśli przed pieczeniem nie wyglądają perfekcyjnie, to finalnie będą piękne. Taka mała magia 😉
6. Tak przygotowane drożdżówki odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed pieczeniem posmaruj brzegi żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
7. Bułki piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem drożdżówki z masą makową dobrze jest odstawić drożdżówki do wystudzenia. Można je jeszcze nieco niedbale polać lukrem.
Makowe ślimaczki ładnie się prezentują na talerzu i są takie akurat na dwa lub trzy gryzy do popołudniowej kawki.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.