najlepszy tort makowy

Przepis na idealne świąteczne ciastko? Mini torcik makowy dla najbliższych!

Jaki jest przepis na świąteczne ciastko idealne? Hmmm nie ma takiego przepisu, bo ciastek idealnych jest tyle, ile na świecie różnych smaków, gustów i tradycji. W mój gust z pewnością wpasowuje się tytułowy torcik makowy. Lekki, smaczny, nie przesadnie słodki, a do tego pięknie się prezentujący. Jeśli łudzisz się, że zjesz tylko połowę, to się mylisz. Nie dasz rady! Kiedy już go spróbujesz, zjesz go całego.

tort makowy z Decoradą

Tort makowy to w mojej rodzinie świąteczna tradycja. Niektórzy wyczekują go bardziej niż prezentów pod choinką. A to dlatego, że jest po prostu przepyszny! Jest tak smaczny, ponieważ zawiera jeden nieoceniony tajemniczy składnik – ogromną dawkę miłości. Odkąd odkryłam w sobie pasję do pieczenia, to właśnie ja dbam o zachowanie pysznej tradycji i obecność makowego szaleństwa smaków na naszym stole.

Z dużym tortem są jednak dwa podstawowe problemy:

  1. W jaki sposób go przewieźć, żeby na świątecznym stole pojawił się cały i zdrowy?
  2. Jak podzielić go tak, by nie wywołać kłótni o największy kawałek (tu zwykle pojawiają się zarzuty o kumoterstwo i próby przekupstwa)?

Ratunkiem jest moja wariacja na temat tortu makowego, czyli jego miniaturka, będąca połączeniem smaku królewskiej ciemnej czekolady, aksamitnej śmietanki z wanilią, aromatycznej pomarańczy i hipnotyzującego maku.

W tym roku każdy z moich najbliższych dostanie swój własny mały torcik, równy wielkością i kształtem z innymi, ale wykonany z nie mniejszym sercem niż zawsze 🙂

świąteczny mini torcik makowy

Składniki na 4 mini torciki o średnicy 9 cm:

Składniki na blaty makowe:

  • 100 gram mielonego suchego maku (nie posiadam maszynki do mielenia, więc ten produkt jest dla mnie ratunkiem :))
  • 90 gram cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie płatki migdałowe i bakalie,
  • szczypta soli.

Składniki na kokosową płynną czekoladę do nasączenia blatów:

  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 125 ml śmietany kremówki,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta.

Dodatkowo: konfitura z dyni i pomarańczy oraz ozdoby do ciasta (ja wykorzystałam posypki Decorada marki Delecta, pokruszoną czekoladę oraz wiórki kokosowe).

ozdoby tortu makowego Karmel Decorada Delecta

Sposób wykonania torciku makowego:

Blaty makowe:

Suchy mielony mak zalej gorącą wodą (tak by przykryła mak) i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie odciśnij wodę. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasną masę (tzw. kogel-mogel). Następnie dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia (oraz płatki migdałowe i bakalie według gustu). Białka ubij z odrobiną soli i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do okrągłych foremek lub kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną, lub bułką tartą. Ciasto na blaty możesz też upiec w dużej formie, a potem wykroić z niego okrągłe małe blaty do torcików, ale wtedy pozostaną Ci niewykorzystane skrawki ciasta.

Piecz ciasto w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut (jeśli pieczesz w większej formie, to czas należy wydłużyć), do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź ciasto w uchylonym piekarniku.

upieczone ciasto makowe na blaty tortu

Kiedy jest już zimne, wyjmij je z foremek i przekrój każde ciastko wzdłuż dwukrotnie, tak by powstały 3 małe blaty.

Krem śmietankowy:

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misce i ubij na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią.

Płynna kokosowa czekolada:

Mleko kokosowe podgrzej w garnuszku, a następnie dodaj do niego połamaną gorzką czekoladę. Poczekaj aż się rozpuści i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia. Czekolada powinna być na tyle płynna, aby ciasto mogło ją wchłonąć.

Składanie torcików makowych:

Złóż składniki w mini torciki. Blaty smaruj kolejno, zaczynając od dołu:

  • blat podstawy posmaruj płynną ciepłą czekoladą, a następnie wyłóż warstwę kremu,

nasączanie blatu tortu czekoladą

  • blat środkowy posmaruj konfiturą z dyni i pomarańczy oraz kolejną warstwą kremu,

warstwa konfitury z dyni i pomarańczy do tortu makowego

  • nałóż górny, trzeci blat i posmaruj go cienko warstwą kremu tak, by ciasto nie przebijało przez krem,
  • ozdób dowolnymi dodatkami. Ja wykorzystałam posypki Decorada, karmel oraz różnokolorowe kuleczki zbożowe w czekoladzie.

tort makowy z posypką z kuleczek

tort makowy z posypką karmelową

Dzięki temu, że torcików mamy kilka, możemy zaszaleć z ozdobami i każdy torcik ubrać inaczej 🙂

Torciki schłodź i trzymaj w niskiej temperaturze. Na pół godziny przed podaniem gościom wyjmij je z lodówki.

Ten przepis bierze udział w kulinarnej akcji „Przepis na wypiek…ot tak prosto z serca!”.


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Ten i inne przepisy na świąteczne wypieki prosto z serca znajdziesz na Durszlak.pl

Udanych wypieków z wypiekami na twarzy!

K.

1 comment on “Przepis na idealne świąteczne ciastko? Mini torcik makowy dla najbliższych!

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.