Jaki jest przepis na świąteczne ciastko idealne? Hmmm nie ma takiego przepisu, bo ciastek idealnych jest tyle, ile na świecie różnych smaków, gustów i tradycji. W mój gust z pewnością wpasowuje się tytułowy torcik makowy. Lekki, smaczny, nie przesadnie słodki, a do tego pięknie się prezentujący. Jeśli łudzisz się, że zjesz tylko połowę, to się mylisz. Nie dasz rady! Kiedy już go spróbujesz, zjesz go całego.
Tort makowy to w mojej rodzinie świąteczna tradycja. Niektórzy wyczekują go bardziej niż prezentów pod choinką. A to dlatego, że jest po prostu przepyszny! Jest tak smaczny, ponieważ zawiera jeden nieoceniony tajemniczy składnik – ogromną dawkę miłości. Odkąd odkryłam w sobie pasję do pieczenia, to właśnie ja dbam o zachowanie pysznej tradycji i obecność makowego szaleństwa smaków na naszym stole.
Z dużym tortem są jednak dwa podstawowe problemy:
- W jaki sposób go przewieźć, żeby na świątecznym stole pojawił się cały i zdrowy?
- Jak podzielić go tak, by nie wywołać kłótni o największy kawałek (tu zwykle pojawiają się zarzuty o kumoterstwo i próby przekupstwa)?
Ratunkiem jest moja wariacja na temat tortu makowego, czyli jego miniaturka, będąca połączeniem smaku królewskiej ciemnej czekolady, aksamitnej śmietanki z wanilią, aromatycznej pomarańczy i hipnotyzującego maku.
W tym roku każdy z moich najbliższych dostanie swój własny mały torcik, równy wielkością i kształtem z innymi, ale wykonany z nie mniejszym sercem niż zawsze 🙂
Składniki na 4 mini torciki o średnicy 9 cm:
Składniki na blaty makowe:
- 100 gram mielonego suchego maku (nie posiadam maszynki do mielenia, więc ten produkt jest dla mnie ratunkiem :))
- 90 gram cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie płatki migdałowe i bakalie,
- szczypta soli.
Składniki na kokosową płynną czekoladę do nasączenia blatów:
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Składniki na krem śmietankowy:
- 250 gram serka mascarpone,
- 125 ml śmietany kremówki,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta.
Dodatkowo: konfitura z dyni i pomarańczy oraz ozdoby do ciasta (ja wykorzystałam posypki Decorada marki Delecta, pokruszoną czekoladę oraz wiórki kokosowe).
Sposób wykonania torciku makowego:
Blaty makowe:
Suchy mielony mak zalej gorącą wodą (tak by przykryła mak) i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie odciśnij wodę. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasną masę (tzw. kogel-mogel). Następnie dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia (oraz płatki migdałowe i bakalie według gustu). Białka ubij z odrobiną soli i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do okrągłych foremek lub kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną, lub bułką tartą. Ciasto na blaty możesz też upiec w dużej formie, a potem wykroić z niego okrągłe małe blaty do torcików, ale wtedy pozostaną Ci niewykorzystane skrawki ciasta.
Piecz ciasto w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut (jeśli pieczesz w większej formie, to czas należy wydłużyć), do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź ciasto w uchylonym piekarniku.
Kiedy jest już zimne, wyjmij je z foremek i przekrój każde ciastko wzdłuż dwukrotnie, tak by powstały 3 małe blaty.
Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misce i ubij na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią.
Płynna kokosowa czekolada:
Mleko kokosowe podgrzej w garnuszku, a następnie dodaj do niego połamaną gorzką czekoladę. Poczekaj aż się rozpuści i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia. Czekolada powinna być na tyle płynna, aby ciasto mogło ją wchłonąć.
Składanie torcików makowych:
Złóż składniki w mini torciki. Blaty smaruj kolejno, zaczynając od dołu:
- blat podstawy posmaruj płynną ciepłą czekoladą, a następnie wyłóż warstwę kremu,
- blat środkowy posmaruj konfiturą z dyni i pomarańczy oraz kolejną warstwą kremu,
- nałóż górny, trzeci blat i posmaruj go cienko warstwą kremu tak, by ciasto nie przebijało przez krem,
- ozdób dowolnymi dodatkami. Ja wykorzystałam posypki Decorada, karmel oraz różnokolorowe kuleczki zbożowe w czekoladzie.
Dzięki temu, że torcików mamy kilka, możemy zaszaleć z ozdobami i każdy torcik ubrać inaczej 🙂
Torciki schłodź i trzymaj w niskiej temperaturze. Na pół godziny przed podaniem gościom wyjmij je z lodówki.
Ten przepis bierze udział w kulinarnej akcji „Przepis na wypiek…ot tak prosto z serca!”.
Ten i inne przepisy na świąteczne wypieki prosto z serca znajdziesz na Durszlak.pl
Udanych wypieków z wypiekami na twarzy!
K.
Ależ to jest dobre, polecam. Wszyscy byli zachwyceni.