Codzienność bywa trudna i męcząca. Czasem jesteśmy tak zmęczeni, że nie chce się nawet wyjść do knajpy. W takie dni lubię zaszyć się w kuchni i przygotować coś prostego, pysznego i efektownego na romantyczną mini kolację we dwoje (no dobra, we troje, ale jedno z nas nadal pije tylko mleko w temperaturze 36.6). Konieczne wypróbuj mój przepis na minitarty z ciasta filo z szynką.
Składniki na 4 minitarty z ciasta filo z szynką:
- 4 arkusze ciasta filo,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 100 gram jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 1 mozzarella,
- 2 małe kiełbaski,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 4 krążki z cukinii,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
1. Kiełbaski pokrój w plasterki, mozzarellę w kosteczkę, a pomidorki na ćwiartki.
2. W małym rondelku lub w mikrofalówce rozpuść masło. Arkusze ciasta filo podziel na kwadraty, smaruj je kolejno masłem i sklejaj ze sobą kolejne warstwy. Tak przygotowane arkusze przełóż do foremek na małe tarty, pozostawiając wystające rogi ciasta (po upieczeniu tarty będą wyglądały bardzo efektownie).
3. Na spodzie z ciasta filo ułóż plastry szynki, następnie wrzuć pokrojone kiełbaski, pomidorki i mozzarellę.
4. Rozkłóć jajka z jogurtem greckim, dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej masę jajeczną do foremek ze składnikami.
5. Na wierzchu ułóż po plasterku cukinii i pokrop je odrobinę oliwą.
6. Wstaw tarty do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz „na oko” 20 minut.
7. Tarty podawaj na ciepło w foremkach lub bez foremek na dużych talerzach w towarzystwie sałatki z sałaty i surowych warzyw 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.