Minitarty z ciasta filo z szynką

Minitarty z ciasta filo z szynką

Codzienność bywa trudna i męcząca. Czasem jesteśmy tak zmęczeni, że nie chce się nawet wyjść do knajpy. W takie dni lubię zaszyć się w kuchni i przygotować coś prostego, pysznego i efektownego na romantyczną mini kolację we dwoje (no dobra, we troje, ale jedno z nas nadal pije tylko mleko w temperaturze 36.6). Konieczne wypróbuj mój przepis na minitarty z ciasta filo z szynką.

Składniki minitarty z ciasta filo z szynką

Składniki na 4 minitarty z ciasta filo z szynką:

  • 4 arkusze ciasta filo,
  • 4 plastry szynki parmeńskiej,
  • 100 gram jogurtu greckiego,
  • 3 jajka,
  • 1 mozzarella,
  • 2 małe kiełbaski,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 4 krążki z cukinii,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Kiełbaski pokrój w plasterki, mozzarellę w kosteczkę, a pomidorki na ćwiartki.

2. W małym rondelku lub w mikrofalówce rozpuść masło. Arkusze ciasta filo podziel na kwadraty, smaruj je kolejno masłem i sklejaj ze sobą kolejne warstwy. Tak przygotowane arkusze przełóż do foremek na małe tarty, pozostawiając wystające rogi ciasta (po upieczeniu tarty będą wyglądały bardzo efektownie).

Przygotowanie minitarty z ciasta filo

3. Na spodzie z ciasta filo ułóż plastry szynki, następnie wrzuć pokrojone kiełbaski, pomidorki i mozzarellę.

tarty z ciasta filo z szynka

4. Rozkłóć jajka z jogurtem greckim, dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej masę jajeczną do foremek ze składnikami.

Tarty z ciasta filo z szynka parmenska

5. Na wierzchu ułóż po plasterku cukinii i pokrop je odrobinę oliwą.

Pieczone minitarty z ciasta filo z szynka

6. Wstaw tarty do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz „na oko” 20 minut.

7. Tarty podawaj na ciepło w foremkach lub bez foremek na dużych talerzach w towarzystwie sałatki z sałaty i surowych warzyw 🙂

Tarty z ciasta filo z szynką parmeńską

Smacznego!

K.