Najlepszy wielkanocny baranek – sprawdzony przepis

W żadnym sklepie spożywczym online nie znalazłam baranka wielkanocnego z dostawą do domu. Święta spędzamy w najbliższym gronie i skoro przy stole nie będzie naszych mam, babć i cioć, to chociaż baranka nie może zabraknąć. Wrzucam więc sprawdzony przepis na pysznego wielkanocnego baranka z ciasta.

Składniki:

  • 120 g prawdziwego masła;
  • 100 g cukru (u mnie ksylitol);
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 75 g mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • odrobina ekstraktu waniliowego;
  • oraz forma do pieczenia baranka.

Sposób wykonania;

1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i dalej ucieraj. Możesz do tego wykorzystać mikser. Nadal ucierając/miksując dodaj ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.

2. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

3. Formę na baranka wysmaruj cienko tłuszczem, zamknij dokładnie i nałóż ciasto. Dopilnuj, aby w formie nie pozostały bąble powietrza, bo w cieście będą dziury, lub zupełnie się rozpadnie przy wyjmowaniu.

4. Dół formy możesz owinąć folią aluminiową, na wypadek gdyby ciasto zaczęło wypływać. Baranka piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Baranka po upieczeniu wystudź i wyjmij delikatnie z formy.

Wielkanocny baranek z ciasta jest przepyszny. Ślicznie wygląda opruszony cukrem pudrem.

Kochani, spokojnych, zdrowych, wesołych i pełnych nadziei Świąt Wielkiej Nocy!

K.