W żadnym sklepie spożywczym online nie znalazłam baranka wielkanocnego z dostawą do domu. Święta spędzamy w najbliższym gronie i skoro przy stole nie będzie naszych mam, babć i cioć, to chociaż baranka nie może zabraknąć. Wrzucam więc sprawdzony przepis na pysznego wielkanocnego baranka z ciasta.
Składniki:
- 120 g prawdziwego masła;
- 100 g cukru (u mnie ksylitol);
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 75 g mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- odrobina ekstraktu waniliowego;
- oraz forma do pieczenia baranka.
Sposób wykonania;
1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i dalej ucieraj. Możesz do tego wykorzystać mikser. Nadal ucierając/miksując dodaj ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
2. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
3. Formę na baranka wysmaruj cienko tłuszczem, zamknij dokładnie i nałóż ciasto. Dopilnuj, aby w formie nie pozostały bąble powietrza, bo w cieście będą dziury, lub zupełnie się rozpadnie przy wyjmowaniu.
4. Dół formy możesz owinąć folią aluminiową, na wypadek gdyby ciasto zaczęło wypływać. Baranka piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Baranka po upieczeniu wystudź i wyjmij delikatnie z formy.
Wielkanocny baranek z ciasta jest przepyszny. Ślicznie wygląda opruszony cukrem pudrem.
Kochani, spokojnych, zdrowych, wesołych i pełnych nadziei Świąt Wielkiej Nocy!
K.
You must be logged in to post a comment.