Tym razem przepis na fajne niesłodzone rogale drożdżowe. Dobre na śniadanie lub na kolację. Najlepsze są świeże, jeszcze lekko ciepłe. Stanowią dają podstawę do rogalików z nadzieniem. Wystarczy dodać do ciasta więcej cukru, a podczas zawijania dodać do środka dżem lub czekoladę. W tej podstawowej wersji bez cukru będą się komponować z serem, wędliną i warzywami.
Składniki na niesłodzone rogale drożdżowe (16-20 sztuk):
- 600 g mąki mieszanej pszennej i chlebowej 3 zboża oraz dodatkowo trochę mąki do podsypywania w czasie wyrabiania;
- 30 g świeżych drożdży;
- 250 ml mleka;
- 120 g masła;
- 3 łyżki ksylitolu;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 3 jajka;
- białko jaja do do posmarowania rogalików przed pieczeniem;
- czarnuszką lub sezam.
Sposób wykonania:
1. Drożdże zasyp cukrem, odczekaj chwilę, dodaj 3 łyżki mąki, mleko i rozmieszaj. Poczym odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Pozostałą część mąki wsyp do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie urośnie, dodaj go do suchych składników. Rozmieszaj, dodaj jajka, ciepłe mleko i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie, co jakiś czas dodawaj masło.
4. Kiedy masa zrobi się zwarta, wyłóż ją na blat oproszony mąką i wyrabiaj 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.
5. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj czysta ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o bokach 15×30 cm i grubości około 7 mm.
7. Pokrój prostokąty ostrym nożem na trójkąty o podstawie około 10 cm i zwijają zaczynając od podstawy. Końcówka powinna znaleźć się pod rogalikiem, aby w trakcie pieczenia się nie rozwijał.
8. Rogaliki formuj w księżyce i układaj w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem.
9. Odstaw do napuszenia na 20 minut, poczym posmaruj białkiem, posyp sezamem lub czarnuszką jeśli lubisz i piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smaczne domowe niesłodzone rogale drożdżowe to super propozycja również dla dzieci. Kanapki z rogalem z pewnością będą bardziej atrakcyjne podczas drugiego śniadania w szkole niż tradycyjna kajzerka 😉
Udanych wypieków!
K.
You must be logged in to post a comment.