Wiosnę czuć już w powietrzu. Wszyscy cieszymy się ze słońca i dodatnich temperatur, jednak jest to również czas przeziębień i tzw. przesilenia. Warto zatem zadbać o to, by dostarczyć naszym organizmom porządną dawkę witamin i wzmocnić tym samym nasz układ odpornościowy. Poniżej przepis na wyśmienity obiad z mnóstwem witamin – zielono- czerwone wiosenne pęczotto z kremowym serkiem musztarda i miód podane w batatach.
Składniki na 4 duże porcje z dokładką 🙂
- 2 opakowania serka kremowego Apetina – Musztarda i Miód,
- 0,5 kilograma mielonego mięsa z indyka,
- 2 duże bataty,
- 5-6 zielonych szparagów,
- 1/2 główki brokuła,
- 1/2 dużej zielonej papryki (lub jedna mała),
- 1/2 dużej czerwonej papryki (lub jedna mała),
- 6-8 pomidorków koktajlowych,
- 1 duża cebulka szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 szklanki surowej kaszy pęczak,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
1. Bataty przekrój na połowy, posmaruj oliwą z oliwek i posyp z wierzchu pieprzem i solą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.
2. W tym czasie ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.
3. Brokuła pokrój lub podziel na mniejsze różyczki. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły oraz szparagi podgotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty.
4. Cebulkę i czosnek poszatkuj i zeszklij na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i obsmaż.
5. Bataty wyjmij z piekarnika i wydrąż ostrożnie miąższ, pozostawiając około 5 mm brzegu.
6. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonego mięsa. Wymieszaj, a następnie dodaj cały serek kremowy o smaku musztardy i miodu. Gotuj razem około 5 minut, po czym dodaj brokuły, szparagi, kaszę, rozdrobniony miąższ z batatów i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Wymieszaj dokładnie całość i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
Papryka i pomidorki powinny być cały czas jędrne i chrupiące – nie należy ich zbytnio rozgotowywać.
7. Napełnij wydrążone bataty miodowo-musztardowym pęczottem z mięsem i warzywami.
Podawaj od razu! Smacznego!
PS Jako potwierdzenie wyjątkowego smaku tego dania mogę przytoczyć słowa mojego męża powtarzane pośpiesznie miedzy kolejnymi łyżkami pęczotta pakowanego do buzi: Bardzo dobre Kochanie. To jest na prawdę bardzo dobre!
Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Codziennie baw się smakiem”
K.
Bardzo fajny przepis 🙂 Pyszności 🙂
Dziękuję 🙂 Mi to danie bardzo przypadło do gustu. Chyba szybko je powtórzę 🙂