Musztarda i miód – wiosenne pęczotto podane w batatach

Wiosnę czuć już w powietrzu. Wszyscy cieszymy się ze słońca i dodatnich temperatur, jednak jest to również czas przeziębień i tzw. przesilenia. Warto zatem zadbać o to, by dostarczyć naszym organizmom porządną dawkę witamin i wzmocnić tym samym nasz układ odpornościowy. Poniżej przepis na wyśmienity obiad z mnóstwem witamin – zielono- czerwone wiosenne pęczotto z kremowym serkiem musztarda i miód podane w batatach.

Składniki na 4 duże porcje z dokładką 🙂

  • 2 opakowania serka kremowego Apetina – Musztarda i Miód,
  • 0,5 kilograma mielonego mięsa z indyka,
  • 2 duże bataty,
  • 5-6 zielonych szparagów,
  • 1/2 główki brokuła,
  • 1/2 dużej zielonej papryki (lub jedna mała),
  • 1/2 dużej czerwonej papryki (lub jedna mała),
  • 6-8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 duża cebulka szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki surowej kaszy pęczak,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

1. Bataty przekrój na połowy, posmaruj oliwą z oliwek i posyp z wierzchu pieprzem i solą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.

2. W tym czasie ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.

3. Brokuła pokrój lub podziel na mniejsze różyczki. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły oraz szparagi podgotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty.

4. Cebulkę i czosnek poszatkuj i zeszklij na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i obsmaż.

5. Bataty wyjmij z piekarnika i wydrąż ostrożnie miąższ, pozostawiając około 5 mm brzegu.

6. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonego mięsa. Wymieszaj, a następnie dodaj cały serek kremowy o smaku musztardy i miodu. Gotuj razem około 5 minut, po czym dodaj brokuły, szparagi, kaszę, rozdrobniony miąższ z batatów i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Wymieszaj dokładnie całość i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.

Papryka i pomidorki powinny być cały czas jędrne i chrupiące – nie należy ich zbytnio rozgotowywać.

7. Napełnij wydrążone bataty miodowo-musztardowym pęczottem z mięsem i warzywami.

Podawaj od razu! Smacznego!

PS Jako potwierdzenie wyjątkowego smaku tego dania mogę przytoczyć słowa mojego męża powtarzane pośpiesznie miedzy kolejnymi łyżkami pęczotta pakowanego do buzi: Bardzo dobre Kochanie. To jest na prawdę bardzo dobre!

Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Codziennie baw się smakiem”

Codziennie baw się smakiem!

K.

2 komentarzy na “Musztarda i miód – wiosenne pęczotto podane w batatach

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.

    1. Dziękuję 🙂 Mi to danie bardzo przypadło do gustu. Chyba szybko je powtórzę 🙂