Banalnie prosta pieczona karkówka

Mam dla Was przepis na obiad, który robi się sam. Pieczona karkówka wieprzowa w najlepszym możliwym wydaniu. Wstawiasz rano, wychodzisz na zakupy, a po powrocie do domu obiad masz gotowy. Jeśli posiadasz piekarnik z opcją ustawienia czasu pieczenia, to już w ogóle będzie luksus.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa około 1.5 kg;
  • 3 ząbki czosnku.

Marynata:

  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka musztardy dijon;
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej francuskiej;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej;
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 200 ml mleka*.

* Mleko w marynacie sprawia, że mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.

Sposób wykonania:

1. Składniki marynaty wymieszaj w kubeczku. Mięso umyj i osusz, nakłuj ostrym nożem w kilku miejscach, aby marynata dotarła w głąb. Umieść karkówkę w naczyniu i natrzyj marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na całą noc.

2. Zamarynowane mięso ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Czosnek pokrój w plasterki, cześć kawałeczków włóż do otworów zrobionych nożem, resztę wymieszaj z marynatą. Całą marynatę przelej do naczynia, w którym będzie się piekło mięso. Całość szczelnie zamknij.

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, włóż naczynie z mięsem i piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 2.5-3 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika pieczona karkówka powinna być mięciutka, wręcz rozpadająca się, a sos powstały z marynaty wyrazisty i aromatyczny. Ja takie mięso uwielbiam.

Sytego obiadu, który zrobił się sam!

K.