Nigdy wcześniej nie robiłam kaczki z cytrusami. Kiedyś musiał być ten pierwszy raz i moim zdaniem wyszło wybornie. Z czystym sumieniem polecam pieczone kacze nogi w mandarynkach. Jak większość dań z pieczystym, ten obiad robi się sam.
Składniki na pieczone kacze nogi w mandarynkach (4 porcje):
- 4 nogi z kaczki;
- 30 ml sosu sojowego;
- sok z dwóch mandarynek;
- 2 mandarynki;
- 1 łyżeczka natki pietruszki;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka musztardy;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 30 ml śmietany 30 proc.;
- 2 ząbki czosnku;
- garść rodzynek;
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Kacze nogi najlepiej zamarynuj 2 dni przed pieczeniem. W tym celu w miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z mandarynek, przyprawy, oliwę, miód, musztardę i śmietanę. W naczyniu żaroodpornym ułóż nogi, zalej pozostała marynatą. Obłóż posiekanym czosnkiem, cząstkami mandarynek bez skórki i obsyp rodzynkami.
2. Naczynie z kaczką przykryj folią aluminiową, nakryj pokrywa i odstaw do lodówki na dwa dni. Kaczkę można marynować też krócej, ale najlepszy efekt da długie marynowanie.
3. W dniu planowanego obiadu wystaw naczynie z lodówki, aby się ociepliło.
4. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wstaw naczynie z kaczymi nogami i piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz tempeturę do 150 stopni i piecz jeszcze 3 godziny. Kwadrans przed wyjęciem możesz zdjąć pokrywę, aby skórka na nogach się przyrumieniła. Jeśli obiad planujesz podać np. o 15:00, kaczkę wstaw o 11:30.
Pieczone kacze nogi w mandarynkach dobrze komponują się z kluskami śląskimi lub poznańskimi oraz zasmażanymi buraczkami.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.