Pieczone meat ballsy z warzywami korzeniowymi i papryką

Zaskakująco proste, szybkie i pyszne danie dla całej rodziny. Pieczone meat balls z warzywami korzeniowymi i papryką sprawdza się o każdej porze roku i zrobimy je z wciąż niedocenianymi warzywami, które w Polsce dostępne są zawsze. Po upieczeniu pulpeciki są mięciutkie, a warzywa słodkawe w smaku i al’dente.

Składniki na 4 porcje:

Meat ballsy:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 4 łyżki mleka;
  • 1/2 cebuli;
  • 1 jajko;
  • natka pietruszki;
  • sól i pieprz.

Mieszanka warzyw:

  • 6-8 małych ziemniaków;
  • 1 duża pietruszka;
  • 3 marchewki;
  • 1/2 zielonej papryki;
  • 1/2 słoiczka czerwonego pesto;
  • natka pietruszki;
  • papryka słodka;
  • zioła prowansalskie;
  • sól i pieprz;
  • 1 średnia cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

1. Składniki na meat ballsy wymieszaj w misce i odstaw na 10-15 minut.

2. W tym czasie umyj i odbierz warzywa. Ziemniaki i cebulę pokrój w ćwiartki, a marchew, pietruszkę i paprykę w słupki. Czosnek pokrój w duże kawałki.

3. Wrzuć wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwę, pesto, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

4. Z mięsa uformuj małe pulpeciki i ułóż na warzywach. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką.

5. Danie piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieczone meat ballsy z warzywami korzeniowymi i papryką podawaj na ciepło. Warzywa są lekko chrupiące, mięso soczyste i miękkie. U nas smakowało wszystkim domownikom.

Smacznego!

K.