Zaskakująco proste, szybkie i pyszne danie dla całej rodziny. Pieczone meat balls z warzywami korzeniowymi i papryką sprawdza się o każdej porze roku i zrobimy je z wciąż niedocenianymi warzywami, które w Polsce dostępne są zawsze. Po upieczeniu pulpeciki są mięciutkie, a warzywa słodkawe w smaku i al’dente.
Składniki na 4 porcje:
Meat ballsy:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 4 łyżki mleka;
- 1/2 cebuli;
- 1 jajko;
- natka pietruszki;
- sól i pieprz.
Mieszanka warzyw:
- 6-8 małych ziemniaków;
- 1 duża pietruszka;
- 3 marchewki;
- 1/2 zielonej papryki;
- 1/2 słoiczka czerwonego pesto;
- natka pietruszki;
- papryka słodka;
- zioła prowansalskie;
- sól i pieprz;
- 1 średnia cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
1. Składniki na meat ballsy wymieszaj w misce i odstaw na 10-15 minut.
2. W tym czasie umyj i odbierz warzywa. Ziemniaki i cebulę pokrój w ćwiartki, a marchew, pietruszkę i paprykę w słupki. Czosnek pokrój w duże kawałki.
3. Wrzuć wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwę, pesto, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Z mięsa uformuj małe pulpeciki i ułóż na warzywach. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką.
5. Danie piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczone meat ballsy z warzywami korzeniowymi i papryką podawaj na ciepło. Warzywa są lekko chrupiące, mięso soczyste i miękkie. U nas smakowało wszystkim domownikom.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.