Pieczony falafel

Pieczony falafel jaglany z ciecierzycą

Jakiś czas temu odkryłam, czym jest falafel. Bardzo mi to posmakowało, wiec postanowiłam przygotować go sama. Aby danie było bardziej fit, zamiast tej smażonej wybrałam opcje z piekarnika. Dzisiaj przepis na pieczony falafel jaglany z ciecierzycą.

W tym daniu fajne jest też to, że doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu, przekąska, a nawet jako składnik lekkiej sałatki ze szpinakiem i pomidorkami.

Składniki na pieczony falafel (16-20 sztuk):

  • 150 gram suchej kaszy jaglanej;
  • garść suchej ciecierzycy;
  • 1 cebula szalotka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki: kurkumy, soli, mielonej kolendry, imbiru;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • woda i mąka w razie potrzeby.

Sposób wykonania:

1. Kaszę i ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia.

2. Następnego dnia przepłucz namoczoną kaszę i cieciorkę pod bieżącą wodą i odcedź na sitku. Następnie umieść je w malakserze i zblenduj na gładką masę.

3. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy i ponownie zblenduj.

4. Masa powinna być na tyle gęsta, by moc z niej formować kulki. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

5. Odstaw masę na kilka minut, po czym formuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

6. Falafelki piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia. Pod koniec pieczenia możesz przewrócić kulki na druga stronę.

Pieczony falafel podawaj na ciepło w towarzystwie humusu, sosu jogurtowego i surówki lub na zimno w sałatce ze szpinakiem.

Smacznego!

K.