Jakiś czas temu odkryłam, czym jest falafel. Bardzo mi to posmakowało, wiec postanowiłam przygotować go sama. Aby danie było bardziej fit, zamiast tej smażonej wybrałam opcje z piekarnika. Dzisiaj przepis na pieczony falafel jaglany z ciecierzycą.
W tym daniu fajne jest też to, że doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu, przekąska, a nawet jako składnik lekkiej sałatki ze szpinakiem i pomidorkami.
Składniki na pieczony falafel (16-20 sztuk):
- 150 gram suchej kaszy jaglanej;
- garść suchej ciecierzycy;
- 1 cebula szalotka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki: kurkumy, soli, mielonej kolendry, imbiru;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- woda i mąka w razie potrzeby.
Sposób wykonania:
1. Kaszę i ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia.
2. Następnego dnia przepłucz namoczoną kaszę i cieciorkę pod bieżącą wodą i odcedź na sitku. Następnie umieść je w malakserze i zblenduj na gładką masę.
3. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy i ponownie zblenduj.
4. Masa powinna być na tyle gęsta, by moc z niej formować kulki. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
5. Odstaw masę na kilka minut, po czym formuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
6. Falafelki piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia. Pod koniec pieczenia możesz przewrócić kulki na druga stronę.
Pieczony falafel podawaj na ciepło w towarzystwie humusu, sosu jogurtowego i surówki lub na zimno w sałatce ze szpinakiem.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.