Mam Was coś wyjątkowego. Pieczony halibut podany na szpinaku z pieczonymi pomidorkami i grillowaną rzodkiewką to wykwintne i lekkie danie, które robi wrażenie, a gwarantuję Wam, że się przy nim nie narobicie. Całość gotowa w 30 minut.
Składniki na dwie porcje:
- filet z halibuta – 350 – 400 gram;
- cebulka dymka;
- ząbek czosnku;
- świeży koperek;
- oliwa;
- cytryna;
- sól;
- pieprz;
- suszona natka pietruszki.
Dodatkowo:
- 3 garści świeżego szpinaku;
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych;
- pęczek rzodkiewek;
- zioła prowansalskie;
Sposób wykonania:
1. Filet lub filety halibuta opłucz pod bieżącą wodą, oszusz ręcznikiem papierowym i połóż na papierze do pieczenia.
2. Rybę skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i natką pietruszki. Cebulkę i czosnek pokrój w paseczki i rozłóż na wierzchu. Na koniec obłóż rybę gałązkami świeżego koperku.
3. Papier do pieczenia zawiń w papilot i piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. 5 minut przed końcem możesz odwinąć papier, aby ryba lekko się przyrumieniła.
4. W czasie pieczenia ryby umyj pomidorki, osusz, ułóż na papierze do pieczenia lub blaszce. Natnij lekko nożykiem skórkę każdego pomidorka, oprósz solą, pieprzem, ziołami i skrop oliwą. Włóż do piekarnika obok naczynia z rybą na około 10 minut.
5. Rzodkiewki umyj, pokrój na połówki i/lub ćwiartki. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzej z odrobiną oliwy i podsmaż na niej rzodkiewki przez 5-7 minut. Możesz również doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Szpinak podduś w rondelku 2 minuty.
7. Wyjmij rybę i pomidorki z piekarnika. Halibuta wyłóż na warstwę szpinaku. Dodaj rzodkiewki, pomidorki i po ćwiartce cytryny do skropienia ryby.
Gotowe. Może się to wydawać skomplikowane, ale wszystko jest dziecinnie proste.
Pieczony halibut podany na szpinaku z pieczonymi pomidorkami i grillowaną rzodkiewką wyszedł znakomity. Ryba jest delikatna i soczysta, wyraźnie czuć też aromat świeżego koperku. Słodyczy dodają pomidorki i grillowane rzodkiewki.
Place lizać. Polecam!
K.
You must be logged in to post a comment.