Pieczony halibut podany na szpinaku z pieczonymi pomidorkami i grillowaną rzodkiewką

Mam Was coś wyjątkowego. Pieczony halibut podany na szpinaku z pieczonymi pomidorkami i grillowaną rzodkiewką to wykwintne i lekkie danie, które robi wrażenie, a gwarantuję Wam, że się przy nim nie narobicie. Całość gotowa w 30 minut.

Składniki na dwie porcje:

  • filet z halibuta – 350 – 400 gram;
  • cebulka dymka;
  • ząbek czosnku;
  • świeży koperek;
  • oliwa;
  • cytryna;
  • sól;
  • pieprz;
  • suszona natka pietruszki.

Dodatkowo:

  • 3 garści świeżego szpinaku;
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych;
  • pęczek rzodkiewek;
  • zioła prowansalskie;

Sposób wykonania:

1. Filet lub filety halibuta opłucz pod bieżącą wodą, oszusz ręcznikiem papierowym i połóż na papierze do pieczenia.

2. Rybę skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i natką pietruszki. Cebulkę i czosnek pokrój w paseczki i rozłóż na wierzchu. Na koniec obłóż rybę gałązkami świeżego koperku.

3. Papier do pieczenia zawiń w papilot i piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. 5 minut przed końcem możesz odwinąć papier, aby ryba lekko się przyrumieniła.

4. W czasie pieczenia ryby umyj pomidorki, osusz, ułóż na papierze do pieczenia lub blaszce. Natnij lekko nożykiem skórkę każdego pomidorka, oprósz solą, pieprzem, ziołami i skrop oliwą. Włóż do piekarnika obok naczynia z rybą na około 10 minut.

5. Rzodkiewki umyj, pokrój na połówki i/lub ćwiartki. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzej z odrobiną oliwy i podsmaż na niej rzodkiewki przez 5-7 minut. Możesz również doprawić solą i pieprzem do smaku.

6. Szpinak podduś w rondelku 2 minuty.

7. Wyjmij rybę i pomidorki z piekarnika. Halibuta wyłóż na warstwę szpinaku. Dodaj rzodkiewki, pomidorki i po ćwiartce cytryny do skropienia ryby.

Gotowe. Może się to wydawać skomplikowane, ale wszystko jest dziecinnie proste.

Pieczony halibut podany na szpinaku z pieczonymi pomidorkami i grillowaną rzodkiewką wyszedł znakomity. Ryba jest delikatna i soczysta, wyraźnie czuć też aromat świeżego koperku. Słodyczy dodają pomidorki i grillowane rzodkiewki.

Place lizać. Polecam!

K.