Pieczony schab bez kości na obiad lub na kanapki

Ile blogów kulinarnych tyle przepisów na pieczony schab. Długo zastanawiałam się czy tworzyć u siebie kolejny. Jak widać w końcu taki przepis jest i u mnie, a to dlatego, że zawsze co nie co kombinuję z tym swoim schabikiem, piekę go inaczej niż wszyscy i co ważne, schab z tego przepisu spokojnie mogą jeść diabetycy.

Składniki na 7-8 porcji pieczonego schabu:

  • 1,5 kg schabu bez kości.

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę);
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
  • świeżo mielony pieprz;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 2 łyżki mleka.
  • Odrobina wody do naczynia do pieczenia 2 cm wysokości w naczyniu

Sposób wykonania:

1. Schab bez kości umyj pod bieżącą letnią wodą, wytrzyj do sucha i umieść w misce lub od razu w naczyniu żaroodpornym.

2. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

3. Mięso nakłuj ostrym nożem w kilku miejscach, a następnie natrzyj dokładnie marynatą i włóż do lodówki na 2 godziny lub nawet cały dzień.

4. Zamarynowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, dolej wody, tak by sięgała do poziomu około 2 cm.

5. Piecz schab 20 minut w temperaturze 200 st., następnie jeszcze 50-60 minut w temperaturze 180 st. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy, będzie potrzebował mniej czasu.

Kiedy przygotowuję schab na obiad, 20 minut przed końcem pieczenia kroję go w plastry i wkładam z powrotem do piekarnika. Jeśli ma być na kanapki, wyjmuję naczynie z mięsem dopiero po upływie czasu pieczenia i pozwalam mu odpocząć, wystygnąć, po czym dzielę na kawałki. Cześć wkładam do lodówki, a część zamrażania na później.

Pachnie pięknie, smakuje jeszcze lepiej. W porcji obiadowej pieczony schab jest kruchy i soczysty. Można do niego przygotować np. sos śmietanowo-pomidorowy lub szpinakowy z fetą (ten lubię najbardziej), albo podawać w sobie własnym z ulubioną surówką i kaszą.

Smacznego!

K.