Ile blogów kulinarnych tyle przepisów na pieczony schab. Długo zastanawiałam się czy tworzyć u siebie kolejny. Jak widać w końcu taki przepis jest i u mnie, a to dlatego, że zawsze co nie co kombinuję z tym swoim schabikiem, piekę go inaczej niż wszyscy i co ważne, schab z tego przepisu spokojnie mogą jeść diabetycy.
Składniki na 7-8 porcji pieczonego schabu:
- 1,5 kg schabu bez kości.
Marynata:
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę);
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżka musztardy;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
- świeżo mielony pieprz;
- 1 łyżka oliwy;
- 2 łyżki mleka.
- Odrobina wody do naczynia do pieczenia 2 cm wysokości w naczyniu
Sposób wykonania:
1. Schab bez kości umyj pod bieżącą letnią wodą, wytrzyj do sucha i umieść w misce lub od razu w naczyniu żaroodpornym.
2. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
3. Mięso nakłuj ostrym nożem w kilku miejscach, a następnie natrzyj dokładnie marynatą i włóż do lodówki na 2 godziny lub nawet cały dzień.
4. Zamarynowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, dolej wody, tak by sięgała do poziomu około 2 cm.
5. Piecz schab 20 minut w temperaturze 200 st., następnie jeszcze 50-60 minut w temperaturze 180 st. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy, będzie potrzebował mniej czasu.
Kiedy przygotowuję schab na obiad, 20 minut przed końcem pieczenia kroję go w plastry i wkładam z powrotem do piekarnika. Jeśli ma być na kanapki, wyjmuję naczynie z mięsem dopiero po upływie czasu pieczenia i pozwalam mu odpocząć, wystygnąć, po czym dzielę na kawałki. Cześć wkładam do lodówki, a część zamrażania na później.
Pachnie pięknie, smakuje jeszcze lepiej. W porcji obiadowej pieczony schab jest kruchy i soczysty. Można do niego przygotować np. sos śmietanowo-pomidorowy lub szpinakowy z fetą (ten lubię najbardziej), albo podawać w sobie własnym z ulubioną surówką i kaszą.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.