Placuszki są u nas bardzo modne. Smażone na suchej patelni lub w piekarniku i bez dodatku soli, będą fajnym dodatkiem do dań nawet dla najmłodszych. Dzieciom, które nie lubią warzyw też przypadną do gustu, a można w nich fajnie przemycić trochę błonnika i witamin. Te placuszki z cukinii i batata z mieszanką kasz są delikatne, lekko słodkie, nie zawierają soli. Wstępnie podsmażylam je na suchej patelni, po czym piekłam 15 minut w piekarniku. Dla maluchów BLW są rewelacyjne.
Składniki na placuszki z cukinii i batata (10 sztuk):
- 1 mała cukinia;
- 1 mały batat;
- 1/2 ząbka czosnku;
- 3 jajka;
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej;
- suszona natka pietruszki (około 1/2 łyżeczki);
- 2 łyżki ugotowanej kaszy (mix gryczanej i pęczak).
Sposób wykonania:
1. Cukinię i batata odbierz ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw na 10 minut, aż warzywa puszczą sok.
2. Odsącz nadmiar soku z warzyw, dodaj jajka, czosnek przeciśnięty przez prasę, mąkę, natkę pietruszki i kaszę. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Patelnię teflonową rozgrzej bez tłuszczu i nakładaj łyżką porcje ciasta, formując przy tym okrągły kształt.
4. Podsmaż placuszki z każdej strony po około 30-60 sekund, po czym zdejmij z patelni i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryj drugim arkuszem, aby placuszki w piekarniku nie wyschły i zachowały miękkość.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Wstaw blaszkę i piecz 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika placuszki cukinii i batata z mieszanką kasz są gotowe do jedzenia 🙂 Fajnie sprawdza się na obiad, ale też na podwieczorek z dodatkiem jogurtu i miodu (dla dzieci powyżej roku).
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.