Podpłomyki ze szpinakiem i pomidorowo-bazyliową nutą

Podpłomyki ze szpinakiem i pomidorowo-bazyliową nutą to danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Proste, apetyczne i zdrowe. Oparte jest o nasze polskie podpłomyki, wykonane z mieszanki mąk gryczanej, żytniej i pszennej. Na nich znajduje się farsz z podduszonego szpinaku w pomidorowo-bazyliowej oprawie z kremowego serka. Górę zdobi pięknie lśniące jajo sadzone. Jest kolorowo, aromatycznie i pożywnie. Można powiedzieć samo zdrowie!

Podpłomyki wspaniale sprawdzą się jako śniadanie, przekąska lub kolacja po długim dniu. Tutaj nic więcej nie trzeba dodawać. Tego po prostu trzeba spróbować!

Składniki na 8 podpłomyków ze szpinakiem i pomidorowo-bazyliową nutą:

Do wykonania podpłomyków:

  • 5 łyżek mąki żytniej,
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej + kilka łyżek do podsypywania,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • duża szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody.

Do wykonania farszu:

  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina – Pomidory i Bazylia,
  • 200 gram świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 8 jajek (po jednym na każdy podpłomyk),
  • 12-15 pomidorków koktajlowych,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie rodzaje mąk wymieszaj ze sobą, dodaj sól, oliwę z oliwek oraz wodę. Składniki wyrób na gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuj mąką.

2. Wyrobione ciasto podziel na 8 części i rozwałkuj na placki o grubości około 3 mm.

3. Placuszki z ciasta wrzucaj na rozgrzaną suchą patelnię i podpiekaj z każdej strony do wyraźnego zarumienienia. Podpłomyki powinny mieć ciemne kółeczka w miejscach, gdzie robią się bąbelki.

4. Na osobnej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć na nią pokrojoną w krążki cebulkę i chwilę podsmaż. Następnie dorzuć umyty i osuszony szpinak (możesz z grubsza porwać liście w rękach), posiekane listki bazylii i podduś razem. Dodaj pół opakowania serka Apetina, pomieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

5. Kiedy farsz będzie gotowy, usmaż na patelni jajka sadzone.

6. Gotowy farsz wyłóż na podpłomyki. Na każdy podpłomyk wyłóż dodatkowo po kilka łyżeczek serka i dorzuć kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych. Na wierzchu ułóż po jednym sadzonym jajku. Pod wpływem ciepłego jajka serek dodatkowo rozpłynie się pysznie na farszu.

Podawaj jeszcze ciepłe na śniadanie lub kolację!

Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Codziennie baw się smakiem”

Codziennie baw się smakiem!

Smacznego!
K.