Pomysł na urodzinowy tort dla dziecka

Urodziny dziecka to zawsze wyjątkowa okazja nie tylko dla samego malucha, ale także dla jego rodziców, którzy gotowi są w tym dniu (i nie tylko) przychylić swoim pociechom nieba. Bardzo popularne są obecnie przyjęcia tematyczne z motywami z ulubionych bajek i postaciami ukochanych bohaterów. Niezależnie od wybranego motywu, torty zawsze stanowią jedną z głównych atrakcji takiego party. Jeśli szukasz pomysłu na urodzinowy tort dla dziecka, ten wpis jest dla Ciebie.

Oczywiście taki tort można zamówić, ale jeśli chcesz przygotować ciasto samodzielnie, podrzucam Ci kilka pomysłów na urodzinowy tort dla dziecka. Gwarantuje Ci, że satysfakcja z przygotowania takiego wyjątkowego wypieku jest ogromna, a koszt zakupu składników będzie mniejszy niż od zamówienia ciasta w cukierni czy pracowni tortów. Niektórym uda się też wykonać tort zdrowszy od tego tradycyjnego kupionego. Wtedy będzie jeszcze lepiej dopasowany do potrzeb maluchów.

Za każdym razem biszkopt przygotowuję z przepisu znalezionego na blogu MojeWypieki.pl. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł 🙂

1. Motyw bajkowy – uniwersalny

Tort na bazie biszkoptu przełożony kremem śmietanowym z mascarpone. Biszkopt nasączony sokiem cytrynowym z cukrem i wodą. Piętra przełożone solidną warstwą malin z własnego ogródka.

Do ozdobienia tortu potrzebne były:

  • biała i niebieska masa cukrowa;
  • literki z masy cukrowej;
  • ciuchcia i żyrafka wykonane z masy cukrowej;
  • świeczka.

Dodatkowo potrzebne są: papierowy blat – podstawka pod tort, ostry nóż, nóż do krojenia pizzy.

2. Motyw Tayo – the little bus

Tort na bazie biszkoptu przełożony kremem śmietanowym z mascarpone. Biszkopt nasączony sokiem cytrynowym z cukrem i wodą. Piętra przełożone solidną warstwą malin i borówek. Tynk pod masą cukrową został wykonany z czekoladowego genashe.

Do ozdobienia tortu potrzebne były:

  • biała masa cukrowa do obłożenia tortu;
  • masa cukrowa w wielu kolorach do przygotowania ozdób i literek;
  • małe zabawkowe autobusy z bajki o Tayo;
  • świeczki.

Dodatkowo potrzebne są: papierowy blat – podstawka pod tort, ostry nóż, nóż do krojenia pizzy, forma do przygotowania kwadratowych literek z masy cukrowej, papierowe szablony wykonane samodzielnie do przygotowania krzaczków i napisu.

Tym razem do ozdoby wykorzystałam zabawki, ponieważ koszt gotowej figurki jest bardzo wysoki, a taką ozdobą maluch może się z powodzeniem później bawić. U nas taka zabawka była dla dziecka nawet bardziej interesująca niż sam tort 🙂

3. Motyw Psi Partol

Tort na bazie biszkoptu przełożony kremem śmietanowym z mascarpone. Biszkopt nasączony herbatą z sokiem cytrynowym i cukrem. Piętra przełożone solidną warstwą malin i borówek. Tynk pod masą cukrową został wykonany z kremu na bezie szwajcarskiej. Dodatkowo w środkowych warstwach (dwóch z czterech) wycięłam kręgi, które wypełnione zostały kolorowymi groszkami (Skittles, M&M’s, Maltesers).

Do ozdobienia tortu potrzebne były:

  • biała masa cukrowa do obłożenia tortu;
  • masa cukrowa w wielu kolorach do wykonania ozdób i literek;
  • małe zabawkowe figurki z bajki o Psim Patrolu;
  • świeczki.

Dodatkowo potrzebne są: papierowy blat – podstawka pod tort, ostry nóż, nóż do krojenia pizzy, foremki do przygotowania dużego logo Psiego Patrolu, papierowy szablon do wycięcia cyfry, wykrawaczka do puzzli z masy cukrowej, wykrawaczki do literek z masy cukrowej.

4. Number cake

Tutaj bazą tortu byuły prostokątne blaty upieczone dużej formie do ciasta. Do przygotowania blatów użyłam podwójnej porcji z przepisu na biszkopt. Ciasto nasączone zostało herbatą owocową z cukrem, a przełożone kremem śmitanowym z mascarpone oraz sezonowymi owocami.

Do ozdobienia tortu potrzebne były:

  • czekolada,
  • makaroniki,
  • kolorowe groszki;
  • kuleczki rafaello;
  • owoce.

Całość oprószona została pudrem z liofizowanych truskawek.

Dodatkowo potrzebne są: papierowy prostokątny blat – podstawka pod tort, ostry nóż, papierowy szablon do wycięcia cyfry.

5. Uniwersalny tort zdobiony słodyczami

Tort na bazie biszkoptu przełożony kremem śmietanowym z mascarpone. Biszkopt przygotowany z połowy porcji na biszkopt. Ciasto nasączone kawą inką z orzechowym syropem smakowym. Piętra przełożone warstwą malin. Tynk został wykonany z genashe z białęj czekolady i masła.

Do ozdobienia tortu potrzebne były:

  • czekolada,
  • makaroniki,
  • rurki z nadzieniem;
  • pączki typu donut;
  • pralinki Lindt;
  • owoce.

Dodatkowo potrzebne są: papierowy prostokątny blat – podstawka pod tort, ostry nóż.

Mam nadzieję, że oglądając moje wypieki, masz już pomysł na wyjątkowy tort swojego autorstwa. Uwierz, że takie dzieło to naprawdę nic trudnego. Potrzeba jedynie trochę czasu, cierpliwości i miłości 🙂
Trzymam kciuki!
K.