Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym

Cielęcinę kupuje zwykle ze względu na dzieci, ponieważ jest jednym z mięs polecanych dla najmłodszych. Daniem, które z kolei moim dzieciom przypada do gustu są pulpeciki cielęce w sosie koperkowym. Przy okazji my starzy też mamy dobry obiadek prima sort 😉

Składniki na 4 porcje (ok. 20 pulpecików):

  • 500 g mielonej cielęciny;
  • 1 jajko;
  • 1 cebulka dymka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 2-3 łyżki mleka;
  • sól i pieprz;
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 300 ml bulionu;
  • koperek świeży lub suszony;
  • 2 łyżeczki mielonego lnu;
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób wykonania:

1. Cebulkę i czosnek poszatkuj i zeszklij na oliwie. Odstaw do ostudzenia.

2. Do miski włóż mięso, jajko, cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą, mleko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

3. Z mięsa uformuj kuleczki i obsmaż na tej samej patelni, na której szkoła się cebula.

4. Po kilku minutach zalej pulpeciki bulionem, przykryj patelnię pokrywką i duś 10-15 minut na małej mocy palnika. Po tym czasie dodaj śmietankę, koperek, mielony len i wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z kuchenki.

Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym są pyszne, delikatne, miękkie i aromatyczne. Kochają je mali i duzi.

Podawaj z kaszą i mizerią lub np. z brokułami.

Smacznego!
K.