Cielęcinę kupuje zwykle ze względu na dzieci, ponieważ jest jednym z mięs polecanych dla najmłodszych. Daniem, które z kolei moim dzieciom przypada do gustu są pulpeciki cielęce w sosie koperkowym. Przy okazji my starzy też mamy dobry obiadek prima sort 😉
Składniki na 4 porcje (ok. 20 pulpecików):
- 500 g mielonej cielęciny;
- 1 jajko;
- 1 cebulka dymka;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 2-3 łyżki mleka;
- sól i pieprz;
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 300 ml bulionu;
- koperek świeży lub suszony;
- 2 łyżeczki mielonego lnu;
- 1 łyżka oliwy.
Sposób wykonania:
1. Cebulkę i czosnek poszatkuj i zeszklij na oliwie. Odstaw do ostudzenia.
2. Do miski włóż mięso, jajko, cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą, mleko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
3. Z mięsa uformuj kuleczki i obsmaż na tej samej patelni, na której szkoła się cebula.
4. Po kilku minutach zalej pulpeciki bulionem, przykryj patelnię pokrywką i duś 10-15 minut na małej mocy palnika. Po tym czasie dodaj śmietankę, koperek, mielony len i wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z kuchenki.
Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym są pyszne, delikatne, miękkie i aromatyczne. Kochają je mali i duzi.
Podawaj z kaszą i mizerią lub np. z brokułami.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.