Zawsze, kiedy mam w domu świeże drożdże, to w domu siłą rzeczy pojawia się sporo pieczywa domowej roboty. W obawie przez tym, że drożdże mi się przeterminują, mobilizuję się i poiekę, piekę, piękę. Powstają wted różne chlebki, bułki, chałeczki, a także różnego rodzaju pizze. Zasakujące jest to, jak wiele wypieków może powstać z jednej małej kostki drożdży 🙂 Tym razem zrobiłam puszyste domowe bułeczki na śniadanie, które doskonale sprawdzą się także jako pieczywo do domowych burgerów. Zaczynamy!
Składniki na puszyste domowe bułeczki (10-12 sztuk):
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka;
- 15 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka cukru;
- 1 jajko;
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 4 szklanki mąki (u mnie mieszanka mąki żytniej chlebowej i pszennej pełnoziarnistej);
- sezam do posypania.
Sposób wykonania:
1. W dużym kubku zrób z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka zaczyn. Odstaw na 10 minut, by drożdże zaczęły rosnąć.
2. W misce umieść mąkę, sól, jajko i wstępnie zamieszaj. Dodaj zaczyn z drożdży oraz resztę mleka i zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto jest już zwarte, dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj. W razie potrzeby podsyp mąką. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę lub blat. Chwilę wyrób i podziel na części, formując z nich okrągłe bułeczki.
5. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je jeszcze na 30 minut do napuszenia, a piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
6. Przed pieczeniem możesz bułki posmarować roztopionym masłem i posypać sezamem.
7. Piecz je około 20 minut. Po tym czasie powinny być już pachnące i rumiane.
Nie muszę dodawać, że łakomczuchy jedzą takie puszyste domowe bułeczki jeszcze ciepłe z zimnym masłem i mlekiem. Ja również się do tych łasuchów zaliczam 😉
Udanych wypieków!
K.
You must be logged in to post a comment.