Rustykalne bagietki na zakwasie

Rustykalne bagietki na zakwasie to mój debiut. Zakwas żytni z mąki typ 720 hodowałam 6 dni. Najpierw bałam się, że nie będzie rósł, potem, że się zepsuje, na końcu bałam się, że zamiast bagietek będzie klapa i zmarnuję sporo mąki.

Strachów było dużo, ale jednak się udało. Bagietki wyszły piękne, pachnące i smaczne. Możecie śmiało korzystać z przepisu.

Receptury na zakwas nie daję, bo w internecie pełno jest przepisów i porad.

Składniki na 4 rustykalne bagietki na zakwasie:

  • 540 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 660 g mąki pszennej pełnoziarnistej i zwykłej pół na pół plus jeszcze trochę do podsypywania;
  • 5 g drożdży instant;
  • 270 ml letniej wody;
  • 12 g soli;
  • 2 łyżki oleju.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) umieść w misce i zagnieć na gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodano olej. Ja wylewam sobie na ręce, aby ciasto nie kleiło się go rąk. W razie potrzeby można trochę podsypać mąką.

2. Uformuj z ciasta kulę, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, lekko zagnieć i podziel na 5/6 części. Ja podzieliłam na 4 i uformowałam dwie cienkie i dwie grube bagietki o długości około 50 cm.

4. Uformowane bagietki umieść na wyłożonej papierem blaszce w dużych odstępach. Aby uzyskać rustykalny kształt, przy układaniu na blaszce skręć ciasto kilka razy wokół ich osi.

5. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do napuszenia.

6. W tym czasie nagrzeje piekarnik do 250 stopni. Na samym dole ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki parze wodnej bagietki będą chrupiące.

7. Piecz bagietki 20-25 minut, po czym wyjmij i wystudź na kratce.

Ja piekłam je na dwa razy, przy czym grubsze bagietki piekłam kilka minut dłużej, niż cienkie.

Moje domowe rustykalne bagietki na zakwasie to moja duma. Patrząc na nie, czuję radość i spełnienia w roli domowego piekarza. Wszyscy jedli jeszcze ciepłe z masłem i miodem, a wieczorem zrobiłam z nich jeszcze grzaneczki z masłem czosnkowym. Wspaniale skomponowały się z lampką czerwonego wina.

Smacznego!

K.