Ten zupełnie niedietetyczny sernik OREO z polewą czekoladową przygotowałam na moje urodziny. To było chyba ostatnie słodkie ciasto, które upiekłam przed otrzymaniem wiadomości o cukrzycy. Polecam go Wam jednak z czystym sercem, bo jest przepyszny, a dekoracja robi niesamowite wrażenie. Nikt się nie powstrzyma przed zjedzeniem kawałka lub ośmiu 😉
Składniki na sernik OREO z polewą czekoladową:
- 1 kilogram zmielonego twarogu (ja używam twarogu Piątnicy);
- 4 jaja;
- 530 gram słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka),
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- kilka połamanych ciastek Oreo (bez kremu).
Składniki na spód (sernik można z powodzeniem zrobić bez spodu):
- 200 gram ciastek Digestive lub Oreo (oddzielonych od kremu);
- 45 gram masła.
Dodatkowo do przygotowania polewy:
- 100 gram ciemnej czekolady (u mnie 85 proc.);
- 100 ml śmietany kremówki (30 proc.);
oraz ciastka Oreo, śmietankowe draże, batoniki Kinder do dekoracji.
SPOSÓB WYKONANIA SERNIKA:
1. Jeśli decydujesz się na wersję ze spodem, zacznij od jego przygotowania. Jeśli nie, przejdź do kroku numer 2.
Ciastka zmiksuj malakserze lub dokładnie pokruszonego na piasek. Masło rozpuścić i dodaj do rozdrobnionych ciastek. Wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, po czym masę z ciastek ułóż równo na dnie i odstaw do schłodzenia.
2. W dużym naczyniu (ja użyłam misy robota kuchennego) umieść twaróg, całe jajka, skondensowane mleko, oba rodzaje mąki. Następnie zmiksuj lub utrzyj wszystkie składniki do połączenia w jednolitą masę serową. Na koniec dodaj pokruszone ciastka i wymieszaj.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. – jeśli to możliwe bez termoobiegu.
4. Przelej masę serową do tortownicy (wyłożonej papierem lub z przygotowanym spodem z ciastek) i wstaw do piekarnika. Piętro niżej w piekarniku ustaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą lub jeśli posiadasz piekarnik z funkcją pieczenia z parą wodną, włącz ją.
5. Sernik piecz około 60-70 minut. Powinien się lekko przyrumienić, ale nie powinien urosnąć. Wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu powierzchnia sernika powinna być gładka i lekko błyszcząca.
6. Wstaw sernik do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Miskę szklaną ustaw na garnku z wodą i doprowadź wodę w garnku do wrzenia. Do miski wlej śmietanę i zagrzej, ale nie pozwól jej się zagotować. Odstaw z kuchenki. Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i pozostaw do rozpuszczenia. Po chwili dokładnie wymieszaj, a w razie potrzeby jeszcze zagrzej. Polewą powinna być gładka i lśniąca.
PS Polewę można też zrobić w mikrofalówce, ale ta nie zawsze wychodzi… Bywa że czekolada się warzy i trzeba ją ratować.
Gotową polewę wylej na sernik i równomiernie rozprowadź na górze. Od razu przejdź do ozdabiania ciasta słodyczami. Aby ciasta lepiej się trzymały możesz je delikatnie wcisnąć w sernik.
Na koniec możesz wylizać miskę po polewie 😛
Moje serdeczne gratulacje, trochę pracy z tym było, ale efekt jest wspaniały, prawda?
Sernik OREO z polewą czekoladową to prawdziwy majstersztyk dla oka i podniebienia 🙂
K.
You must be logged in to post a comment.