Serowo-dyniowy melanz z miesem mielonym i toppingiem pomidorowym

Serowo-dyniowy melanż z mięsem mielonym i toppingiem pomidorowym

Zimne jesienne popołudnie. Lekki głód delikatnie, ale za razem przekonująco zaprasza mnie w stronę lodówki. Otwieram drzwi i pierwsze co rzuca mi się w oczy to twaróg na sernik. Hmmm może tym razem zamiast deseru zrobię z niego kolację? Szybki przegląd zapasów w spiżarni i jest pomysł na serowo-dyniowy melanż z mięsem mielonym i toppingiem pomidorowym. Pożywny, rozgrzewający i wcale nie taki trudny do wykonania 🙂

Zapraszam do zabawy z garnkami i piekarnikiem!

Sernik na słono z mięsem mielonym i pomidorami

Składniki na jeden spory serowo-dyniowy melanż z mięsem mielonym i toppingiem pomidorowym:

Spód:

  • 150 g krakersów,
  • 40 g masła.

Nadzienie mięsne:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie mięso z indyka),
  • sól,
  • pieprz,
  • olej kokosowy,
  • papryka w proszku,
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu).

Masa serowa:

  • 200 g puree z dyni,
  • 100 gram masła,
  • 300 g białego twarogu mielonego,
  • 250 g sera ricotta,
  • 4 jajka,
  • cebula dymka ze szczypiorem,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka w proszku,
  • bazylia.

Topping pomidorowy:

  • przecier pomidorowy,
  • zielone oliwki,
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę fety,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub świeżo startego.

Sposób wykonania:

1. Krakersy rozdrobnij blenderem na proszek, dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto na spód wyłóż do tortowniy o średnicy ok. 25 cm (na dnie połóż papier do pieczenia). Dokładnie ugnieć ciasto ręką, formując przy tym niewysoki brzeg. Następnie podpiecz spód przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

2. Mięso podsmaż z przyprawami ok. 5 minut na oleju kokosowym, od czasu do czasu mieszając. Dodaj odrobinę przecieru pomidorowego i zamieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

3. Masło utrzyj mikserem z jajkami. Dodawaj kolejno ser biały (twaróg) i ser ricotta cały czas miksując.

4. Posiekaj cebulkę wraz ze szczypiorem i dodaj do masy serowej. Dopraw według uznania ziołami, solą i pieprzem.

5. Puree z dyni dopraw imbirem, solą i pieprzem i dodaj łyżkę oliwy lub oleju kokosowego, jeśli będzie zbyt gęste.

6. Na podpieczony spod ciasta wyłóż podsmażone mięso. Uklep lekko, by nie zostało pod nim powietrze. Następnie wyłóż masę serową. Puree z dyni wykładaj powoli na masę serową i okrężnym ruchem mieszaj w ciasto (patyczkiem lub łyżeczką) tak, by powstały smugi. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni C.

Wytrawny sernik z dynią mi mięsem mielonym

7. Gdy ciasto jest w piekarniku przygotuj topping. Na patelni lub w garnuszku zagrzej przecier pomidorowy, dodaj do niego ocet balsamiczny, odrobinę cukru, imbir i zamieszaj. Następnie dorzuć posiekane oliwki oraz ser feta w kostkach. Dopraw według uznania solą i pieprzem i ponownie zamieszaj.

8. Na upieczone ciasto serowo-dyniowe wyłóż topping pomidorowy. Posyp z wierzchu odrobiną posiekanego szczypioru i podziel na porcje.

Porcja sernika na słono z dynią i mięsem mielonym

Podawaj na ciepło jako przystawkę lub samodzielne danie.

Smacznego!

K.

2 komentarzy na “Serowo-dyniowy melanż z mięsem mielonym i toppingiem pomidorowym

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.