Jakie ciasto pierwsze przychodzi Ci na myśl, kiedy myślisz o jesieni? Mnie bez wątpienia nasuwa się szarlotka. Taka prosto z piekarnika, jeszcze ciepła, pachnąca i podawana z lodami waniliowymi. Całkiem niedawno wypróbowałam nowy przepis z wykorzystaniem sprawdzonej recepty na kruche ciasto i pianki z białek z dodatkiem budyniu. Wyszła pyszna szarlotka na kruchym z budyniową pianką.
SKŁADNIKI NA SZARLOTKĘ:
- 400 gram mąki pełnoziarnistej;
- 6 łyżek ksylitolu;
- 200 g masła;
- 1 opakowanie serka typu Skyr lub jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 jajka;
- prażone jabłka (ja użyłam przygotowanych wcześniej i zawekowanych jabłek ze słoika 500 ml) oraz cząstki świeżych jabłek dla zachowania chrupkości;
- cukier puder do posypania;
- 2 białka;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru);
- 1 duża łyżka oleju roślinnego.
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do misy miksera lub robota kuchennego.
2. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, 5 łyżek ksylitolu, serek Skyr i łyżeczkę cynamonu.
3. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy robota kuchennego i haka lub zagnieć ręcznie.
4. Jeśli ciasto jest zimne i nie klei się do rąk, możesz je od razy przygotować do włożenia do formy. Jeśli jest klejące, uformuj z niego kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
6. Ciasto podziel mniej więcej na połowę. Pierwszą część rozwałkuj i ułóż na dnie formy o średnicy 26 cm. Ja wałkowałam ciasto na papierze, dzięki czemu nie miałam problemu z przekładaniem go do blachy.
7. Spod szarlotki nakłuj widelcem w kilku miejscach i zapiecz w piekarniku przez 20 minut.
8. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawaj cukier i dalej ubijaj.
9. Stopniowo, nadal ubijając wsyp proszek budyniowy, a następnie olej.
Rozwałkuj drugą część ciasta, wytnij z niego okrąg o średnicy formy, w której pieczesz spód i powycinaj w nim foremkami do ciastek dowolne kształty (u mnie gwiazdki).*
* Tę część ciasta możesz też zetrzeć na wierzch na tarce z grubymi oczkami. Z resztek ciasta upiekłam maślane kruche ciasteczka.
10. Wyjmij spód ciasta, rozsmaruj na nim jabłka i budyniową piankę, a na wierzch płóż resztę ciasta.
11. Piecz ciasto jeszcze przez około 20 minut do zarumienienia wierzchu.
Szarlotka na kruchym z budyniową pianką ładnie prezentuje się oprószona cukrem pudrem i smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.