Szarlotka na kruchym z pianką budyniową

Jakie ciasto pierwsze przychodzi Ci na myśl, kiedy myślisz o jesieni? Mnie bez wątpienia nasuwa się szarlotka. Taka prosto z piekarnika, jeszcze ciepła, pachnąca i podawana z lodami waniliowymi. Całkiem niedawno wypróbowałam nowy przepis z wykorzystaniem sprawdzonej recepty na kruche ciasto i pianki z białek z dodatkiem budyniu. Wyszła pyszna szarlotka na kruchym z budyniową pianką.

SKŁADNIKI NA SZARLOTKĘ:

  • 400 gram mąki pełnoziarnistej;
  • 6 łyżek ksylitolu;
  • 200 g masła;
  • 1 opakowanie serka typu Skyr lub jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 jajka;
  • prażone jabłka (ja użyłam przygotowanych wcześniej i zawekowanych jabłek ze słoika 500 ml) oraz cząstki świeżych jabłek dla zachowania chrupkości;
  • cukier puder do posypania;
  • 2 białka;
  • 1/3 szklanki cukru;
  • 1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru);
  • 1 duża łyżka oleju roślinnego.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do misy miksera lub robota kuchennego.

2. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, 5 łyżek ksylitolu, serek Skyr i łyżeczkę cynamonu.

3. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy robota kuchennego i haka lub zagnieć ręcznie.

4. Jeśli ciasto jest zimne i nie klei się do rąk, możesz je od razy przygotować do włożenia do formy. Jeśli jest klejące, uformuj z niego kulę i włóż na 30 minut do lodówki.

5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.

6. Ciasto podziel mniej więcej na połowę. Pierwszą część rozwałkuj i ułóż na dnie formy o średnicy 26 cm. Ja wałkowałam ciasto na papierze, dzięki czemu nie miałam problemu z przekładaniem go do blachy.

7. Spod szarlotki nakłuj widelcem w kilku miejscach i zapiecz w piekarniku przez 20 minut.

8. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawaj cukier i dalej ubijaj.

9. Stopniowo, nadal ubijając wsyp proszek budyniowy, a następnie olej.
Rozwałkuj drugą część ciasta, wytnij z niego okrąg o średnicy formy, w której pieczesz spód i powycinaj w nim foremkami do ciastek dowolne kształty (u mnie gwiazdki).*

* Tę część ciasta możesz też zetrzeć na wierzch na tarce z grubymi oczkami. Z resztek ciasta upiekłam maślane kruche ciasteczka.

10. Wyjmij spód ciasta, rozsmaruj na nim jabłka i budyniową piankę, a na wierzch płóż resztę ciasta.

11. Piecz ciasto jeszcze przez około 20 minut do zarumienienia wierzchu.

Szarlotka na kruchym z budyniową pianką ładnie prezentuje się oprószona cukrem pudrem i smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

K.