Jest weekend, dzieci szaleją, nie ma czasu na długie gotowanie. W lodówce są jakieś podstawowe składniki, więc czarujemy na patelni szybkie danie wieprzowo-wołowe z mixem kasz i warzywami. Wyszło całkiem zdrowo, bardzo smacznie i super ekspresowo.
Składniki (4 porcje):
- 1 cebulka dymka;
- 1/2 pora;
- 1 duży ząbek czosnku;
- oliwa z oliwek 2 łyżki;
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
- 2 średnie cukinie;
- 1/2 dużej papryki czerwonej;
- sól, pieprz;
- suszona natka pietruszki;
- mielona słodka papryka;
- mielona ostra papryka;
- 1/4 szklanki śmietany kremówki;
- opcjonalnie 1/4 szklanki startego sera żółtego;
- 3/4 szklanki mixu surowych kasz (u mnie kasza pęczak i kaszą gryczana).
Sposób wykonania:
1. Kasze ugotuj w osolonej wodzie.
2. Cebulę, czosnek i pora poszatkuj w miarę drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż poszatkowane warzywa do momentu zeszklenia, po czym dodaj mięso mielone.
3. Mięso podsmaż kilka minut, kiedy będzie już lekko ścięte, dodaj przyprawy i wymieszaj.
4. Cukinie i paprykę pokrój, dodaj do mięsa, przemieszaj i duś pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą już al’dente, dodaj ugotowaną kaszę.
5. Na koniec dodaj śmietankę i żółty ser i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj gorące.
Szybkie danie wieprzowo-wołowe z mixem kasz i warzywami super się sprawdzi jako lunch do pracy, ale też w weekend, kiedy szkoda tracić czas na gotowanie. Ja podaję je w głębokich talerzach i jemy łyżkami, bo tak jest wygodniej.
Smacznego obiadu!
K.
You must be logged in to post a comment.