Szybkie danie wieprzowo-wołowe z mixem kasz i warzywami

Jest weekend, dzieci szaleją, nie ma czasu na długie gotowanie. W lodówce są jakieś podstawowe składniki, więc czarujemy na patelni szybkie danie wieprzowo-wołowe z mixem kasz i warzywami. Wyszło całkiem zdrowo, bardzo smacznie i super ekspresowo.

Składniki (4 porcje):

  • 1 cebulka dymka;
  • 1/2 pora;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwek 2 łyżki;
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
  • 2 średnie cukinie;
  • 1/2 dużej papryki czerwonej;
  • sól, pieprz;
  • suszona natka pietruszki;
  • mielona słodka papryka;
  • mielona ostra papryka;
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki;
  • opcjonalnie 1/4 szklanki startego sera żółtego;
  • 3/4 szklanki mixu surowych kasz (u mnie kasza pęczak i kaszą gryczana).

Sposób wykonania:

1. Kasze ugotuj w osolonej wodzie.

2. Cebulę, czosnek i pora poszatkuj w miarę drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż poszatkowane warzywa do momentu zeszklenia, po czym dodaj mięso mielone.

3. Mięso podsmaż kilka minut, kiedy będzie już lekko ścięte, dodaj przyprawy i wymieszaj.

4. Cukinie i paprykę pokrój, dodaj do mięsa, przemieszaj i duś pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą już al’dente, dodaj ugotowaną kaszę.

5. Na koniec dodaj śmietankę i żółty ser i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj gorące.

Szybkie danie wieprzowo-wołowe z mixem kasz i warzywami super się sprawdzi jako lunch do pracy, ale też w weekend, kiedy szkoda tracić czas na gotowanie. Ja podaję je w głębokich talerzach i jemy łyżkami, bo tak jest wygodniej.

Smacznego obiadu!

K.