Dzisiaj coś słodkiego dla fit łasuchów. Tarta jabłkowo-gruszkowo-bananowa z wykorzystaniem mąki z amarantusa i cukru brzozowego – ksylitolu. Idealna na deser w sobotnie popołudnie u schyłku gorącego lata.
Przepis nie jest autorski, ale odpowiednio zmodyfikowany przeze mnie („na oko”) przepis na tartę jabłkową znaleziony w internecie. Jeśli boisz się samodzielnie eksperymentować ze składnikami i zmieniać tradycyjne receptury, to ta poniższa została przeze mnie sprawdzona już kilkukrotnie 🙂
SKŁADNIKI TARTY:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki (po 1/2 szklanki mąki żytniej, mąki z amarantusa i mąki pszennej, ale mylę, że można dać dowolne proporcje);
- 150 gram margaryny (moim zdaniem można nawet dać mniej, ciasto będzie bardziej twarde i mniej klejące);
- 1/2 szklanki cukru (w mojej wersji ksylitolu);
- 3 żółtka;
Wypełnienie:
- 4 jabłka;
- 2 gruszki;
- 3 banany;
Kruszonka:
- 50 gram margaryny;
- 1/3 szklanki ksylitolu;
- 2/3 szklanki mąki (mieszanki mąk);
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, żółtka i margarynę.
2. Pomieszaj składniki nożem lub łyżką i następnie zagnieć ciasto. Wstaw kulę z ciasta do lodówki na około pół godziny lub nawet dłużej. Schłodzone ciasto będzie można łatwiej uformować.
3. Jabłka, gruszki i banany obrać, pokrój w dosyć drobną kostkę i wymieszaj. UWAGA: Słodyczy nadzieniu nadadzą banany i gruszki. Nie trzeba dodawać cukru.
4. Rozwałkuj ciasto – jest dosyć klejące, dlatego najlepiej rozwałkować je na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Przełóż ostrożnie ciasto do foremki i nakłuj widelcem, aby w trakcie pieczenia się nie podniosło.
5. Na ciasto (bez wcześniejszego zapiekania) wyłóż masę jabłkowo-gruszkowo-bananową.
6. (KRUSZONKA) W rondelku rozpuść 50 gram margaryny, a następnie dodaj mąkę i cukier. Całość energicznie rozmieszaj widelcem, uważając by nie powstała jednolita masa. Gdy ostygnie możesz jeszcze rozdrobnić ją palcami. Posyp ciasto kruszonką i wstaw całość do piekarnika.
Jeśli chcesz wykorzystać białko z jajek, możesz je ubić z odrobiną cukru na lekką piankę i wyłożyć na owoce przed posypaniem kruszonką.
7. Piecz w temp. 160 stopni przez około 50 minut lub „na oko”, aż stwierdzisz, że tarta jest gotowa. Można to sprawdzić nakłuwając drewnianym patyczkiem brzeg ciasta 😉
PS Cudownie smakuje na ciepło, podana w słoneczne popołudnie z lodami bananowo-jogurtowymi (również własnej roboty) i kawą 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.