Tarta serowa ze szpinakiem

Tarta serowa ze szpinakiem na cieście francuskim

Mam dla Was przepis na nie byt może zdrową, ale za to pyszną tartę. Poniżej tarta serowa ze szpinakiem na cieście francuskim według mojego pomysłu.

Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się samodzielnie przygotować ciasta francuskiego. Czytałam przepisy i wydało mi się to bardzo pracochłonne. W kuchni, jak i w życiu cenię sobie czas, a przy dwójce małych dzieci ten czas jest ograniczony, dlatego zwykle wybieram ciasto kruche lub gotowe francuskie. Jak dotąd sprawdza mi się świetnie. Trzeba tylko wybrać produkt z dobrym składem.

Składniki na tartę serową ze szpinakiem:

  • 1 opakowanie 345 gram ciasta francuskiego;
  • 2 jajka;
  • 200 gram śmietany 18 proc.;
  • 200 gram serów (feta, żółty, twaróg ziołowy);
  • 200 gram mrożonego siekanego szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 cząstki suszonych pomidorów;
  • 1 cebulka szalotka;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • sól, pieprz, ulubione zioła.

Sposób wykonania:

1. Na patelni rozgrzej masło, czosnek i cebulkę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i pokrojone w paseczki lub w kostkę pomidory i chwilę razem duś do odparowania wody. Odstaw do wystudzenia.

2. Jajka roztrzep ze śmietaną. Sery pokroić w kosteczkę. Do masy jajecznej dodaj sery, przyprawy i szpinak.

3. Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem (ja lekko je wcześniej rozwałkowałam i wycięłam z niego koło).

4. Zapiecz ciasto przez 5 minut pod obciążeniem w temperaturze 190 stopni.

5. Z pozostałego ciasta wytnij kształty, które ułożysz na wierzchu tarty.

6. Z podpieczonego spodu tarty zdejmij obciążenie i wyłóż masę serowo-szpinakową. Następnie połóż wycięte kształty. Możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu wierzch był lśniący.

7. Piecz jeszcze 20-25 minut do zezłocenia ciasta. Nadzienie powinno być dobrze ścięte.

Smacznego!

K.