Jesienna aura zobowiązuje do poprawiania sobie nastroju czymś pysznym i zarazem wykorzystującym sezonowe dary natury. Październikowy nadmiar jabłek i zapowiedziani na niedzielne popołudnie goście swego czasu zmobilizowały mnie do przygotowania tej pyszności. Poniżej mój przepis na prostokątną tartę z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową 🙂
Przepis na tę tartę powstał już jakiś czas temu, ale nie wiedzieć czemu nie został opublikowany. Jego kolej nadeszła w momencie, kiedy do piekarnika trafiła jej siostra bliźniaczka (nooo prawie bliźniaczka ;))
Składniki na tartę z pieczonym jogurtem:
Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 50 g cukru, najlepiej cukru pudru,
- 100 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 200 gram jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej.
Ponadto:
- 2 małe jabłka pokrojone w półplasterki do ułożenia na wierzchu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru.
Sposób wykonania tarty:
1. Składniki na spód połącz zagniatając ręką w jednolitą masę, a następnie chłodź w zamkniętym pojemniku lub w folii przez około pół godziny w lodówce.
2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na papierze do pieczenia tak, by miało wymiary większe od Twojej formy do tarty (u mnie forma prostokątna z wyjmowanym dnem o wymiarach 12×36 cm plus po 1,5 cm z każdego boku ciasta na brzegi).
3. Przełóż ciasto do formy odwracając je sprytnie do góry nogami z papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwaj spód, przykryj papierem do pieczenia i obciąż kaszą, fasolą lub grochem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.
4. Zapiecz spód ciasta w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut (lub do zbrązowienia ciasta).
5. Przy użyciu miksera połącz składniki nadzienia i odstaw na chwilę żeby masa jogurtowa odpoczęła przed pieczeniem.
6. Przelej masę jogurtową na ostudzony spód tarty. Na wierzchu ułóż delikatnie plasterki jabłek (uważaj żeby nie zapadły się w płynne nadzienie) i posyp odrobiną skórki pomarańczowej i brązowego cukru.
7. Całość piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wystudzone ciasto możesz dodatkowo przed podaniem schłodzić w lodówce. I gotowe! Można się zajadać do woli i popijać ulubioną kawką. Smacznego 🙂
K.
You must be logged in to post a comment.