Mała tarta z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową

Mała tarta z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową

Jesienna aura zobowiązuje do poprawiania sobie nastroju czymś pysznym i zarazem wykorzystującym sezonowe dary natury. Październikowy nadmiar jabłek i zapowiedziani na niedzielne popołudnie goście swego czasu zmobilizowały mnie do przygotowania tej pyszności. Poniżej mój przepis na prostokątną tartę z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową 🙂

Mała tarta z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową

Przepis na tę tartę powstał już jakiś czas temu, ale nie wiedzieć czemu nie został opublikowany. Jego kolej nadeszła w momencie, kiedy do piekarnika trafiła jej siostra bliźniaczka (nooo prawie bliźniaczka ;))

Składniki na tartę z pieczonym jogurtem:

Kruchy spód:

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 50 g cukru, najlepiej cukru pudru,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 200 gram jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej.

Ponadto:

  • 2 małe jabłka pokrojone w półplasterki do ułożenia na wierzchu,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru.

Sposób wykonania tarty:

1. Składniki na spód połącz zagniatając ręką w jednolitą masę, a następnie chłodź w zamkniętym pojemniku lub w folii przez około pół godziny w lodówce.

2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na papierze do pieczenia tak, by miało wymiary większe od Twojej formy do tarty (u mnie forma prostokątna z wyjmowanym dnem o wymiarach 12×36 cm plus po 1,5 cm z każdego boku ciasta na brzegi).

3. Przełóż ciasto do formy odwracając je sprytnie do góry nogami z papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwaj spód, przykryj papierem do pieczenia i obciąż kaszą, fasolą lub grochem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.

4. Zapiecz spód ciasta w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut (lub do zbrązowienia ciasta).

5. Przy użyciu miksera połącz składniki nadzienia i odstaw na chwilę żeby masa jogurtowa odpoczęła przed pieczeniem.

6. Przelej masę jogurtową na ostudzony spód tarty. Na wierzchu ułóż delikatnie plasterki jabłek (uważaj żeby nie zapadły się w płynne nadzienie) i posyp odrobiną skórki pomarańczowej i brązowego cukru.

7. Całość piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Mała tarta z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową

Wystudzone ciasto możesz dodatkowo przed podaniem schłodzić w lodówce. I gotowe! Można się zajadać do woli i popijać ulubioną kawką. Smacznego 🙂

Mała tarta z pieczonym jogurtem, jabłkami i skórką pomarańczową

K.