Tarta z porzeczkami i nadzieniem z kwaśnej śmietany

Tarta z porzeczkami i nadzieniem z kwaśnej śmietany

Są takie owoce lata, jak truskawki czy maliny, które akceptuję tylko w naturalnej postaci, najlepiej prosto z krzaczka. Są też takie, za którymi w takiej formie nie przepadam, ale w cieście lub konfiturze smakują wybornie i trudno je zastąpić czymś innym. Do tej kategorii zdecydowanie zaliczam czerwone porzeczki. Tarta z porzeczkami i nadzieniem z kwaśnej śmietany to typowo letnie ciasto z tymi sezonowymi owocami. Niby nic nadzwyczajnego, a doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia w ogrodzie oraz jako orzeźwiający deser po obiedzie. Nie jest zbyt słodka, a nadzienie wspaniale podkreśla smak kwaskowatych owoców porzeczki.

Składniki na kruchy spód:

  • 1 żółtko;
  • 1 łyżka zimnej wody;
  • 160 g mąki pszennej krupczatki;
  • 40 g cukru pudru;
  • szczypta soli;
  • 110 g masła pokrojonego na kawałki.

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone w kostkę masło i przemieszana nożem lub palcami. Dodaj żółtko, cukier, sól, zimną wodę i zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i dosyć klejące. W razie potrzeby podsypuj mąka w czasie ugniatania.

2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

3. Formę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką lub kaszą manną.

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm i przełóż do formy. Nakłój spód tarty widelcem w kilku miejscach i ponownie chłodź przez pół godziny w lodowce.

5. Schłodzone ciasto oprósz mąką pszenną, połóż na nie papier do pieczenia, są na papier wysyp kaszę lub ryż, by obciążyć ciasto w czasie pieczenia i zapobiec jego podniesieniu.

6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni, wstaw ciasto, po czym od razu obniż temperaturę do 190 stopni. Piecz 15 minut, po tym czasie wyjmij, zdejmij obciążenie i papier. Piecz jeszcze kilka minut do lekkiego zarumienienia.

7. Wyjmij jeszcze gorący spód i wypełnij nadzieniem.

Składniki na nadzienie z kwaśnej śmietany:

  • 2 jajka;
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%;
  • 80 g cukru;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki nadzienia zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitej płynnej masy.

2. Tak przygotowany krem wylej na podpieczony spód. Dodaj dużą garść umytych czerwonych porzeczek.

3. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Wierzch nadzienia powinien być miękki, ale ścięty. Wyjmij z piekarnika, wystudź.  Przed podaniem tarta z porzeczkami i nadzieniem z kwaśnej śmietany powinna się jeszcze chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej upiec ją wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.

Tarta z porzeczkami jest gotowa do serwowania. Z kawą, lemoniadą czy sokiem owocowym, zawsze smakuje doskonale i przypadnie do gustu tym dużym i małym łasuchom.

Smacznego!

K.