tarta śródziemnomorska

Tarta z tego, co w lodówce

Nie zawsze ma się czas i składniki na coś wykwintnego, a bywa też tak, że trzeba przygotować coś z niczego i to na szybko. Proponuję Wam dzisiaj tartę z tego, co w lodówce.

tarta na kolację

Do tarty potrzebna jest stała baza ze śmietany i jajek. Reszta składników zależy od zawartości Waszej lodówki. Od biedy można też zrezygnować z ciasta i zrobić danie bez kruchego spodu.

Składniki na tartę:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na spód;
  • 4 jajka;
  • 200 gram śmietany 18 proc.;
  • 100 gram sera feta (1/2 kostki);
  • kasza pęczak (z poprzedniego dnia) – 2-3 garści ugotowanej kaszy;
  • 1 tuńczyk w puszce;
  • suszone pomidory (4 cząstki pokrojone w paski);
  • pomidorki koktajlowe (1 garść);
  • czarne i zielone oliwki (po jednej garści);
  • sól;
  • pieprz;
  • zioła prowansalskie.

Sposób wykonania tarty:

1. Ciasto wyłóż do posmarowanej masłem formy i nakłuj widelcem w kilku miejscach.

2. Jajka roztrzep w misce, dodaj śmietanę i mieszaj do połączenia.

3. Dodaj składniki, które znajdziesz w lodówce, dopraw do smaku i wymieszaj.

4. Nadzienie tarty wylej na spód i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

tarta śródziemnomorska z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem feta

Tarta z tego, co w lodówce gotowa! U mnie wyszła tarta śródziemnomorska z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem feta. Lekka, słonawa w smaku, fajnie sprawdzi się na letnią kolację ze schłodzonym winem. Podawaj ją na ciepło lub zimno. W obu wariantach smakuje dobrze. Możesz do tego przygotować sos pomidorowy lub czosnkowy i sałatkę ze świeżych warzyw.

Smacznego!
K.