Nie zawsze ma się czas i składniki na coś wykwintnego, a bywa też tak, że trzeba przygotować coś z niczego i to na szybko. Proponuję Wam dzisiaj tartę z tego, co w lodówce.
Do tarty potrzebna jest stała baza ze śmietany i jajek. Reszta składników zależy od zawartości Waszej lodówki. Od biedy można też zrezygnować z ciasta i zrobić danie bez kruchego spodu.
Składniki na tartę:
- 1 opakowanie gotowego ciasta na spód;
- 4 jajka;
- 200 gram śmietany 18 proc.;
- 100 gram sera feta (1/2 kostki);
- kasza pęczak (z poprzedniego dnia) – 2-3 garści ugotowanej kaszy;
- 1 tuńczyk w puszce;
- suszone pomidory (4 cząstki pokrojone w paski);
- pomidorki koktajlowe (1 garść);
- czarne i zielone oliwki (po jednej garści);
- sól;
- pieprz;
- zioła prowansalskie.
Sposób wykonania tarty:
1. Ciasto wyłóż do posmarowanej masłem formy i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
2. Jajka roztrzep w misce, dodaj śmietanę i mieszaj do połączenia.
3. Dodaj składniki, które znajdziesz w lodówce, dopraw do smaku i wymieszaj.
4. Nadzienie tarty wylej na spód i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
Tarta z tego, co w lodówce gotowa! U mnie wyszła tarta śródziemnomorska z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem feta. Lekka, słonawa w smaku, fajnie sprawdzi się na letnią kolację ze schłodzonym winem. Podawaj ją na ciepło lub zimno. W obu wariantach smakuje dobrze. Możesz do tego przygotować sos pomidorowy lub czosnkowy i sałatkę ze świeżych warzyw.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.