Torcik sernikowy z musem owocowym, przekładany ciastem czekoladowym i dżemem z porzeczek.

Wymyśliłam sobie takie ciasto na urodziny zamiast tortu. Wyszedł przepyszny torcik sernikowy z musem owocowym, przekładany ciastem czekoladowym i dżemem z porzeczek. W zasadzie nie torcik a kawał tortu. Wykonanie nie należy do najprostszych, ale wszystko jest do zrobienia. Potrzeba tylko więcej czasu. A efekt końcowy jest pycha 😉

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 4 jaja;
  • 530 gram słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka);
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej.

SPOSÓB WYKONANIA SERNIKA:

1. W dużym naczyniu (ja użyłam misy robota kuchennego) umieść twaróg, całe jajka, skondensowane mleko, oba rodzaje mąki oraz sok z cytryny. Następnie zmiksuj lub utrzyj wszystkie składniki do połączenia w jednolitą masę serową.

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni – jeśli to możliwe bez termoobiegu.

3. Dno tortownicy o średnicy około 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia.

4. Przelej masę serową do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piętro niżej w piekarniku ustaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą lub jeśli posiadasz piekarnik z funkcją pieczenia z parą wodną, włącz ją.

5. Sernik piecz około 60-70 minut. Sernik powinien się lekko przyrumienić, ale nie powinien urosnąć. Wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu powierzchnia sernika powinna być gładka i lekko błyszcząca.

6. Wstaw sernik do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka ksylitolu;
  • 3/4 szklanki kakao;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 opakowanie serka typu Skyr;
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego;
  • 2 duże jajka;
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy.

Sposób wykonania ciasta czekoladowego:

1. Suche składniki (oprócz cukru) przesiej do jednego naczynia.

2. W misce wymieszaj serek Skyr, olej, jaja i cukier. Powoli dodawaj suche składniki i mieszaj do połączenia. Na koniec wlewaj kawę i dalej mieszaj.

3. Gotową masę przelej do tortownicy (najlepiej o nieco mniejszej średnicy niż ta od sernika.

4. Ciasto piecz do suchego patyczka (około 35 minut) w temperaturze 180 stopni. Wystudź.

Składniki na mus owocowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%;
  • 400 gram malin i truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki ksylitolu;
  • 16 g żelatyny w proszku.

Sposób wykonania musu:

1. Owoce (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj wcześniej) i cukier włóż do garnka i zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru i rozdrobnienia owoców. Można je jeszcze zblendować.

2. Żelatynę zalej wodą tylko do jej przykrycia, odstaw na chwilę do napęcznienia, po czym rozmieszaj do momentu rozpuszczenia proszku. W razie potrzeby odrobinę ją podgrzej. Rozpuszczoną żelatynę przelej do jeszcze ciepłego musu i dokładnie wymieszaj. Nie pozwól żeby masa zbytnio stężała.

3. W misie miksera ubij śmietanę kremówkę, dodaj mus z żelatyną i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Dodatkowo:

  • 150 gram białej czekolady;
  • 150 ml śmietany kremówki;
  • konfitura porzeczkowa lub malinowa;
  • serek mascarpone;
  • kwaśna śmietana;
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób wykonania tortu:

1. Sernik posmaruj dżemem porzeczkowym. W garnuszku zagrzej śmietanę kremówkę, zdejmij garnek z palnika i wrzuć do niego pokruszoną czekoladę. Zaczekaj kilka minut po czym rozmieszaj dokładnie czekoladę do powstania płynnej masy. Odstaw do wystudzenia poczym wylej połowę genaszu na posmarowany dżemem sernik.

2. Ciasto czekoladowe zetnij od góry nożem, aby było płaskie, wyłóż na wierzch sernika i zalej pozostałą w garnuszku płynną czekoladą.

3. Na ciasto załóż obręcz cukierniczą i wylej na wierzch mus owocowy. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po stężeniu musu ozdób tort owocami, ciastkami i kremem z mascarpone, kwaśnej śmietany i cukru pudru.

Torcik sernikowy gotowy i pięknie się prezentujący. Teraz naciesz się wyglądem tego ciasta, bo kiedy goście spróbują pierwszego kawałka, trudno będzie obronić resztę przed zjedzerniem 😉

Smacznego!

K.