Warkocz z ciasta francuskiego z budyniem i owocami

Budyń, porzeczka, francuski warkocz

Kocham rozwiązania proste i szybkie. Kiedy są do tego jeszcze przepyszne, to już w ogóle pełnia szczęścia. Do takich rozwiązań, a może raczej zawiązań należy warkocz z ciasta francuskiego. Moim gościom smakuje wybitnie i zawsze pierwsze znika ze stołu 🙂

Plakatuffka warkocz z ciasta francuskiego

Składniki na francuski warkocz:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
  • galaretka z czerwonej porzeczki lub dżem (nie mylić z galaretką z proszku);
  • 500 ml mleka, możesz również użyć mleka roślinnego;
  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego bez cukru;
  • 1 łyżka cukru ksylitolu do osłodzenia budyniu;
  • kilka łyżek roztopionego masła do posmarowania warkocza;
  • cukier puder do posypania.

Krok pierwszy BUDYŃ:

Budyń przygotuj standardowo zgodnie z informacjami na opakowaniu – możesz przygotować mniejszą porcję np. z połowy opakowania. Gotuje aż zgęstnieje i studzimy. Jeśli chcesz przygotować budyń samodzielnie, poniżej znajdziesz mój przepis zwany budyniem mamy.

Składniki na budyń mamy:

  • 2 szklanki mleka (500 ml);
  • ¾ szklanki cukru (można dać mniej, bo ciasto również będzie słodkie);
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • wanilia lub kakao.

Sposób wykonania budyniu:

Do garnuszka wlej jedną szklankę mleka, dodaj cukier oraz ziarenka wanilii lub kakao i doprowadź do wrzenia. Do drugiej szklanki mleka dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mieszankę do gotującego mleka z cukrem i gotuj na małym ogniu mieszając aż do całkowitego zgęstnienia.

Krok drugi ciasto:

Sposób wykonania warkocza:

1. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i nacinaj ostrym nożem dłuższe boki tworząc z dwóch stron paseczki o długości 1/3 szerokości ciasta, jak na zdjęciu poniżej.

Plakatuffka jak zrobić warkocz z ciasta francuskiego

2. Na środek ciasta wyłóż przygotowany wcześniej budyń (może być lekko lub całkowicie ostudzony).

3. Na budyń wyłóż owocową (u mnie porzeczkową) galaretkę/dżem porzeczkowy.

Plakatuffka budyń porzeczka francuski warkocz przygotowanie

4. Zapleć warkocz naprzemiennie zakładając paseczki z obu stron na środek ciasta. Dociśnij lekko ciasto na brzegach by się skleiło, ale nie za mocno, by nie naruszyć struktury ciasta bo zawartość wypłynie.

Plakatuffka budyń porzeczka francuski warkocz zaplatanie

5. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj warkocz stopionym masełkiem.

Plakatuffka ciasto francuskie na słodko

6. Piecz „na oko” 20 minut w 210 stopniach.

7. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Plakatuffka ciasto francuskie z budyniem

I warkocz gotowy do jedzenia. Pyyycha.

Zajadajcie się do woli!

K.