Wytrawna tarta z łososiem i buraczkami

Prawdziwa feta i wytrawna tarta z łososiem i buraczkami

Królestwo tart jest przeogromne. Słodkie, słone, na obiad, na kolację lub na deser. Ile składników i pomysłów tyle możliwości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzisiaj nie co bardziej pracochłonna, choć i tak szybka tarta na kruchym spodzie z burakami, fetą i łososiem.

Wytrawna tarta z łososiem i buraczkami

Składniki na tartę dla 4 osób

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej,
  • 150 g zimnego masła roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Składniki na nadzienie do tarty:

  • 2 ugotowane buraczki (pokrojone w cienkie plastry),
  • 180 g sera feta lub podobnego,
  • 1 twarożek domowy Piątnica,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść zielonych oliwek,
  • garść rukoli.

Krok pierwszy – przygotowanie spodu do wytrawnej tarty

1. Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj sól i masło. Podziab nożem.

2. Wbij jajko i zagnieć ciasto, do otrzymania jednolitej konsystencji.

3. Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na około godzinę.

4. Formę do tarty (26 cm średnicy) posmaruj olejem.

5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie posypanym mąką lub na papierze do pieczenia. Średnica placka powinna być ciut większa od średnicy formy.

6. W sprytny sposób przełóż ciasto do formy, np. nawijając je na oprószony mąką wałek. Ułóż w formie i podziab dno widelcem, aby podczas pieczenia spód się nie podniósł.

7. Piecz w piekarniku „na oko” pół godziny w temperaturze 190 stopni C. Na pierwsze 15 minut pieczenia możesz na spód położyć papier do pieczenia i wrzucić na niego ryż lub kaszę. To dodatkowo zapobiegnie podnoszeniu się spodu tarty.

Krok drugi – przygotowanie nadzienia do tarty

1. Plastry buraków rozłóż równomiernie na dnie tarty. (Nie powinny być zbyt mokre). Następnie plastry łososia, pokruszoną w rękach lub pokrojoną w kostkę fetę i zielone oliwki.

2. W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka z białym serkiem. Przypraw solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami. Uważaj z solą: feta, łosoś i oliwki nadadzą tarcie wystarczającej słoności.

3. Masę jajeczną wylej na tartę zakrywając składniki nadzienia. Jeśli zostały Ci jeszcze jakieś składniki, możesz ułożyć je na wierzchu.

Wytrawna tarta z buraczkami przygotowanie

4. Piecz „na oko” pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą.

5. Krój ostrym nożem i podawaj na ciepło.

Porcja tarty z łososiem i buraczkami

Smacznego!

*Danie inspirowane przepisem z portalu Kwestia Smaku