zapiekane naleśniki z zielonym farszem (3)

Zapiekane naleśniki z zielonym farszem

Wiele osób z mojego otoczenia w piątki nie je mięsa. Co można zatem przygotować na obiad dla piątkowego jarosza, a żeby było smacznie i przyjemnie dla oka? Proponuję zapiekane naleśniki z zielonym farszem. Ja dodałam do nich jeszcze wędzoną rybę, ale jeśli ktoś nie lubi ryb, to bez niej naleśniki będą równie smaczne. Danie jest lekkie i zdrowe.

Składniki na zapiekane naleśniki z zielonym farszem (4 porcje):

Składniki na naleśniki (8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej, wielozbożowej pełnoziarnistej i gryczanej);
  • 1,5-2 szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • szczypta soli;
  • 3 łyżki oleju.

Farsz naleśnikowy:

  • 220 gram szpinaku mrożonego siekanego (1/2 opakowania);
  • 1/2 głowy brokuła;
  • 1 opakowanie serka kanapkowego Apetina (o smaku pesto z rukolą);
  • 200 gram ugotowanej kaszy (u mnie jęczmienna i owsiana);
  • 3 jajka;
  • wędzona makrela (nie jest konieczna);
  • sól i pieprz;
  • natka pietruszki;
  • 1/2 małego kubka śmietany 18 proc.;
  • 4 plastry żółtego sera.

Dodatkowo według uznania:

  • pomidorki koktajlowe – pieczone;
  • szparagi – blanszowane/gotowane.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Do miski wbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli i rozmieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj rózgą kuchenną, a następnie powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając (w ten sposób unikniesz powstania grudek). Na koniec dolej olej i jeszcze raz dokładnie pomieszaj.

2. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju (ja wylewam łyżeczkę na ciepłą patelnię i wycieram delikatnie kuchennym ręcznikiem).

3. Na gorącą patelnię wylewaj po łyżeczce wazowej ciasta, rozprowadź na patelni i smaż 1-2 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Naleśniki można spokojnie usmażyć dzień wcześniej.

4. Główkę brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 6 minut. Następnie odcedź i rozgnieć widelcem.

5. Na dużą patelnię wyłóż mrożony szpinak, doprowadź do jego roztopienia, dodaj ugotowaną kaszę, serek kanapkowy i wymieszaj. Następnie wbij dwa jajka, dopraw do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, wymieszaj dokładnie i smaż aż do ścięcia i zgęstnienia farszu. Na koniec dodaj rozgniecione brokuły (oraz ew. rybę bez ości podzieloną na cząstki) i ponownie wymieszaj. Farsz powinien być gęsty.

6. Na dużym talerzu układaj naleśniki, pokrywaj każdy farszem i zwijaj w rulonik. Zawinięte naleśniki włóż do naczynia do zapiekania. Połóż na nie plastry żółtego sera.

7. W kubeczku wymieszaj śmietanę i całe jajko, dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej na naleśniki. Możesz posypać jeszcze całość natką pietruszki. Zapiekaj w piekarniku około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmij, kiedy góra będzie zezłocona 🙂

Zapiekane naleśniki z zielonym farszem podawaj na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika. Mój obiad podałam w towarzystwie blanszowanych szparagów oraz pieczonych pomidorków koktajlowych. Wyszedł z tego całkiem fajny posiłek, w sumie prosty do wykonania i niedrogi. Polecam każdemu 🙂

K.