Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i mozzarellą

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i mozzarellą

Zapiekanki makaronowe były modne w latach 2000. Mimo że teraz w naszym domu rzadko się je robi to miło czasem wrócić do tego szybkiego, ale jakże pysznego dania. Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i mozzarellą sprawdzi się jako obiad, ale także kolacja. Na drugi dzień smakuje zwykle jeszcze lepiej niż świeża.

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionego makaronu (500 g);
  • 500 g mięsa mielonego z indyka;
  • 2 cebulki dymki;
  • 500 g przecieru pomidorowego;
  • 200 g sera mozzarella;
  • 2 jajka;
  • mały kubek śmietany 18 proc.;
  • sól;
  • pieprz;
  • słodka papryka w proszku;
  • oregano;
  • zioła prowansalskie;
  • 2 łyżki zielonego pesto;
  • oliwa do smażenia.

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotuj al’dente.

2. Na patelni na oliwie podsmaż poszatkowaną cebulkę. Dodaj pieprz i zioła, a następnie mięso. Wymieszaj i smaż, aż mięso się zetnie. Dopraw solą i papryką.

3. Mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron, sos mięsny, starty ser i wymieszaj. Wierzch posmaruj zielonym pesto.

4. Jajka zmieszaj ze śmietaną. Wylej na wierzch. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i zapiekaj danie 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia.

Zapiekankę makaronową z sosem pomidorowym i mozzarellą po lekkim przestudzeniu pokrój ostrym nożem i podawaj np. w towarzystwie sałaty.

K.