Zapiekanki makaronowe były modne w latach 2000. Mimo że teraz w naszym domu rzadko się je robi to miło czasem wrócić do tego szybkiego, ale jakże pysznego dania. Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i mozzarellą sprawdzi się jako obiad, ale także kolacja. Na drugi dzień smakuje zwykle jeszcze lepiej niż świeża.
Składniki:
- 1 opakowanie ulubionego makaronu (500 g);
- 500 g mięsa mielonego z indyka;
- 2 cebulki dymki;
- 500 g przecieru pomidorowego;
- 200 g sera mozzarella;
- 2 jajka;
- mały kubek śmietany 18 proc.;
- sól;
- pieprz;
- słodka papryka w proszku;
- oregano;
- zioła prowansalskie;
- 2 łyżki zielonego pesto;
- oliwa do smażenia.
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al’dente.
2. Na patelni na oliwie podsmaż poszatkowaną cebulkę. Dodaj pieprz i zioła, a następnie mięso. Wymieszaj i smaż, aż mięso się zetnie. Dopraw solą i papryką.
3. Mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron, sos mięsny, starty ser i wymieszaj. Wierzch posmaruj zielonym pesto.
4. Jajka zmieszaj ze śmietaną. Wylej na wierzch. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i zapiekaj danie 30 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia.
Zapiekankę makaronową z sosem pomidorowym i mozzarellą po lekkim przestudzeniu pokrój ostrym nożem i podawaj np. w towarzystwie sałaty.
K.
You must be logged in to post a comment.