Zapiekanka z zielonymi warzywami

Jaja, sery i warzywa są podstawą tzw. diety keto. Zapiekanka z zielonymi warzywami, którą przygotowałam na kolację spełnia założenia tej diety. Dodatków taka zapiekanka to również potrawa, którą z powodzeniem mogą sobie przygotowywać cukrzycy. Nie zawiera mąki i warzyw skrobiowych, przez co cechuje ją niska zawartość węglowodanów.

Zerknijcie na prosty przepis na smaczną i zdrową kolację.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/3 główki brokuła;
  • 1/2 białej części pora lub 1 mały por;
  • 1 średnia cukinia;
  • 1 cebulka dymka;
  • 2 łyżki siekanego szpinaku;
  • 10 czarnych oliwek;
  • 3 jajka;
  • 1 mały kubek śmietany 18 proc.;
  • 50 gram tartego sera żółtego;
  • 50 gram pokruszonego sera feta;
  • suszona natka pietruszki;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

1. Cukinię umyj, obierz cieniutko i zetrzyj na grubych oczkach. Posyp odrobinę solą i odstaw na 15 minut aż puści sok.

2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj przez 3 minuty w gotującej się osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia.

3. Cebulę posiekaj i pora pokrój w piórka, a następnie podduś na odrobinie oliwy.

4. Jaja wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do nich odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, oba rodzaje sera, oliwki (pokrojone w paseczki) i posiekany szpinak, brokuły, pora z cebulką i przyprawy.

5. Formę lub naczynie do pieczenia posmaruj oliwą, wyłóż masę warzywno-jajeczną i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180-190 st.

Szybko poszło, a kolacja gotowa! Pyszna, ciepła, zdrowa i pachnąca.

Smacznego!

K.