Jaja, sery i warzywa są podstawą tzw. diety keto. Zapiekanka z zielonymi warzywami, którą przygotowałam na kolację spełnia założenia tej diety. Dodatków taka zapiekanka to również potrawa, którą z powodzeniem mogą sobie przygotowywać cukrzycy. Nie zawiera mąki i warzyw skrobiowych, przez co cechuje ją niska zawartość węglowodanów.
Zerknijcie na prosty przepis na smaczną i zdrową kolację.
Składniki na 4 porcje:
- 1/3 główki brokuła;
- 1/2 białej części pora lub 1 mały por;
- 1 średnia cukinia;
- 1 cebulka dymka;
- 2 łyżki siekanego szpinaku;
- 10 czarnych oliwek;
- 3 jajka;
- 1 mały kubek śmietany 18 proc.;
- 50 gram tartego sera żółtego;
- 50 gram pokruszonego sera feta;
- suszona natka pietruszki;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Cukinię umyj, obierz cieniutko i zetrzyj na grubych oczkach. Posyp odrobinę solą i odstaw na 15 minut aż puści sok.
2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj przez 3 minuty w gotującej się osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia.
3. Cebulę posiekaj i pora pokrój w piórka, a następnie podduś na odrobinie oliwy.
4. Jaja wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do nich odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, oba rodzaje sera, oliwki (pokrojone w paseczki) i posiekany szpinak, brokuły, pora z cebulką i przyprawy.
5. Formę lub naczynie do pieczenia posmaruj oliwą, wyłóż masę warzywno-jajeczną i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180-190 st.
Szybko poszło, a kolacja gotowa! Pyszna, ciepła, zdrowa i pachnąca.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.