Zapiekanka ziemniaczana, niby nic takiego, a jaka wyszła z tego uczta! Przygotowana z odpowiednią dbałością będzie zdrowa, pyszna, kolorowa i apetyczna 🙂 Niejednemu łasuchowi pocieknie na jej widok ślinka. U nas doskonale sprawdziła się na kolację, ale też na odgrzewany szybki obiad kolejnego dnia. Nic, tylko prosić o dokładkę.
Ziemniaki wbrew pozorom są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, zawierają całe bogactwo witaminy C, niewielkie ilości witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są również źródłem pierwiastków mineralnych takich jak potas i fosfor. Dodatkowo, w naszym pięknym kraju dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Wystarczy odpowiednia oprawa i można stworzyć z nich prawdziwe pyszności.
W mojej zapiekance oprócz naszych rodzimych produktów jak ziemniaki i sezonowa cukinia znalazła się nutka morza śródziemnego pod postacią tuńczyka, oliwek i pomidorków – również bogatych w dobroczynne składniki. Wszystko zaostrzone serem feta i przyprawami. Bez zbędnych tłuszczów i kalorii. Poniżej możesz zobaczyć mój przepis.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 średnia cukinia,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 mały słoik zielonych oliwek,
- 3 jajka,
- 200 gram śmietany 18%,
- 200 gram sera feta lub podobnego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- świeża natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju kokosowego (do podsmażenia cukinii i do posmarowania naczynia).
Sposób wykonania zapiekanki:
1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w talarki (grubości około 1 centymetra). Ugotuj w posolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby były podgotowane, ale nie zupełnie miękkie. Następnie odcedź je i przelej zimną wodą.
2. Cukinię obierz i pokrój na paski przy pomocy obieraczki do warzyw (tak jak na obrazku). Podsmaż na oleju kokosowym przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
3. Oliwki, tuńczyka, oliwki odcedź z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
4. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki, a fetę w kosteczkę lub rozdrobnij w rękach na mniejsze grudki.
5. Połowę talarków z ziemniaków ułóż na dnie wysmarowanego olejem naczynia, następnie ułóż na nich podsmażoną cukinię, tuńczyka i oliwki.
6. Przykryj całość pozostałymi ziemniakami, w następnej kolejności połóż na nich pokrojone pomidorki koktajlowe.
7. Jajka rozkłóć widelcem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej warstwy zapiekanki ułożone w naczyniu.
8. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i oprósz ją pokrojoną lub rozdrobnioną w palcach fetą i posyp posiekaną natką pietruszki. Włóż zapiekankę z powrotem do piekarnika i piecz „na oko” 20 minut aż zapiekanka ziemniaczana ładnie się zarumieni.
Danie gotowe, gorące i pachnące. Można zasiadać do stołu!
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.