Pachnąca wiosną, a nawet latem zasmażana młoda kapusta z koperkiem to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Nie wiem dlaczego, tkwiło we mnie przekonanie, że przygotowanie jej to coś bardzo trudnego. Jak bardzo się myliłam… Otóż najważniejsze w tym wszystkim jest kupienie dobrej kapusty, reszta to już drobnostka. Wystarczy kwadrans i gotowe 🙂
Składniki na zasmażaną młodą kapustę (4 porcje):
- 1 główka młodej kapusty;
- 1/2 szklanki wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka pieprzu;
- 1 łyżeczka cukru;
- sok z połowy cytryny;
- 1/2 pęczka koperku;
- 1 łyżka mąki;
- 2 łyżki masła.
Sposób wykonania:
1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, podziel na 4 części i wytnij kłąb. Poszatkuj w paseczki i wrzuć do garnka. Zalej wodą, dodaj przyprawy (oprócz koperku), zamieszaj i ustaw na średniej mocy palnika. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj sok z cytryny oraz koperek i ponownie wymieszaj.
W osobnym garnuszku lub na patelni zrób zasmażkę. Rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, a by nie było grudek. Dodaj do kapusty i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Gotowe 🙂
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych, ale można ją jeść nawet samą, albo z kromką świeżego chleba. Takie proste i szybkie danie, a jakie wspaniałe.
K
You must be logged in to post a comment.