Zasmażana młoda kapusta z koperkiem

Pachnąca wiosną, a nawet latem zasmażana młoda kapusta z koperkiem to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Nie wiem dlaczego, tkwiło we mnie przekonanie, że przygotowanie jej to coś bardzo trudnego. Jak bardzo się myliłam… Otóż najważniejsze w tym wszystkim jest kupienie dobrej kapusty, reszta to już drobnostka. Wystarczy kwadrans i gotowe 🙂

Składniki na zasmażaną młodą kapustę (4 porcje):

  • 1 główka młodej kapusty;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka pieprzu;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • sok z połowy cytryny;
  • 1/2 pęczka koperku;
  • 1 łyżka mąki;
  • 2 łyżki masła.

Sposób wykonania:

1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, podziel na 4 części i wytnij kłąb. Poszatkuj w paseczki i wrzuć do garnka. Zalej wodą, dodaj przyprawy (oprócz koperku), zamieszaj i ustaw na średniej mocy palnika. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj sok z cytryny oraz koperek i ponownie wymieszaj.

W osobnym garnuszku lub na patelni zrób zasmażkę. Rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, a by nie było grudek. Dodaj do kapusty i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Gotowe 🙂

Zasmażana młoda kapusta z koperkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych, ale można ją jeść nawet samą, albo z kromką świeżego chleba. Takie proste i szybkie danie, a jakie wspaniałe.

K