zupa czekoladowa, zupa czekoladowa z chili, zupa czekoladowo-karmelowa, zupa karmelowo-wiśniowa

Zupa czekoladowa na 3 sposoby

Im zimniej jest na zewnątrz, tym bardziej mój organizm domaga się słodkości. Być może jestem dziwna, a być może nie jestem sama. Przyznajcie się, też tak macie? żeby się nie katować i nie odmawiać sobie drobnych przyjemności stworzyłam kilka propozycji czekoladowych zup, które są smacznym kompromisem pomiędzy daniem obiadowym i kubkiem słodkiej gorącej czekolady w zimny zimowy wieczór. Bardzo miły ten kompromis wymyśliłam, prawda? Mam przez to jakby mniejsze wyrzuty sumienia, bo niby przyjemność, a jednak pożywne danie 😀

Możecie je przyrządzić nie tylko na rozweselenie zimowej zimnej aury. Z całą pewnością każda zaproponowana przeze mnie zupa czekoladowa może stanowić element wykwintnego świątecznego menu. Próbujcie, testujcie, serwujcie 🙂

PS Wszystkie moje przepisy z użyciem czekolady znajdziecie w serwisie W Kuchni z Wedlem. Żeby nie powielać już przygotowanych treści, poniżej znajdziecie linki do pełnych przepisów.

PS 2 Kalorie zjedzone z zupami spokojnie stracicie w ferworze świątecznych przygotowań 😉

Zupa czekoladowa z chili i bananowymi czipsami

Pierwsza z moich czekoladowych pozycji to prawdziwa bogini w swojej kategorii. Szlachetna, mocno czekoladowa zupa, z wyraźnie zaznaczoną nutą kokosa.  Słodyczy nadają jej chipsy z suszonych bananów, a pikanterii ostra papryczka. Pyszna, aksamitna, a do tego banalna w przygotowaniu.

Pełny przepis na zupę znajdziecie tutaj.

Zupa wiśniowo-karmelowa podawana w koronie z ciasta filo

To królowa wśród słodkich zup i właśnie z tego powodu zasługuje na specjalne podanie. Korona z ciasta filo i towarzystwo śniegowej góry z białek nadają tej potrawie wyjątkowej oprawy. Sama zupa powstaje na bazie koglu moglu i gorącego mleka, po czym dodaje się do niego wiśnie oraz czekoladę. Niewiele osób przygotowuje zupę owocową w ten właśnie sposób, a moim zdaniem jest najlepszy. Sprawdźcie, bo warto!

Pełny przepis znajduje się tutaj.

Zupa kokosowo-karmelowa z solonymi fistaszkami

Na koniec może nie odkrywcze, ale nadal niesamowite połączenie słodkiego i słonego z intrygująco połączone z owocem granatu. Przygotowanie wymaga wykonania jedynie 3 prostych czynności, a podawać ją można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

Pełny przepis na zupę znajdziecie tutaj.

A Wy macie swoje ulubione czekoladowe zupy? Jeśli tak, podzielcie się przepisem w komentarzu! Chętnie wypróbuję coś nowego 🙂

K.

1 comment on “Zupa czekoladowa na 3 sposoby

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.

  1. Myślę, że ta zupa kokosowo-karmelowa najbardziej przypadłaby mi do gustu 🙂 Wyglądają przepysznie, tym bardziej, że jestem okropnie łasa na słodkie 😉