Zwiewna i krucha Charlotte, czyli lekka szarlotka na przedwiosenne popołudnie

Lekka szarlotka to moja mała fantazja na temat tradycyjnej szarlotki. Ciasto jest dosyć szybkie w przygotowaniu, a dzięki swojej odmienionej formie może być smaczną ozdobą gościnnego stołu.

Oznaczyłam tę szarlotkę jako dietetyczną tagiem „dieta cukrzycowa”, ponieważ zamiast zwykłego cukru dodałam ksylitol, a zwykła mąka została zastąpiona pełnoziarnistą i kokosową.

Składniki na szarlotkę:

  • 350 gram mąki pełnoziarnistej;
  • 50 gram mąki kokosowej;
  • 6 łyżek ksylitolu;
  • 200g masła;
  • 2 łyżki serka typu Skyr lub jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • prażone jabłka (ja użyłam przygotowane wcześniej i zawekowane jabłka ze słoika 500 ml);
  • cukier puder do posypania.

Sposób wykonania:

1. Zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do misy miksera lub robota kuchennego.

2. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, 5 łyżek ksylitolu, serek Skyr i łyżeczkę cynamonu.

3. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy robota kuchennego i haka lub zagnieć ręcznie.

4. Jeśli ciasto jest zimne i nie klei się do rąk możesz je od razy przygotować do włożenia do formy. Jeśli jest klejące, uformuj z niego kulę i włóż na 30 minut do lodówki.

5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st.

6. Ciasto podziel mniej więcej na połowę. Pierwszą część rozwałkuj i ułóż na dnie prostokątnej blachy (wymiary 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.* Ja wałkowałam ciasto na papierze dzięki czemu nie miała problemu z przekładaniem go do blachy.

*Jeżeli ciasto nie chce się dobrze rozwałkować można je odrywać kawałkami i wykleić nimi dno formy.

7. Spod szarlotki nakłuj widelcem w kilku miejscach i zapiecz w piekarniku przez 20 minut.

8. W tym czasie rozwałkuj drugą część ciasta i powycinaj z niego foremkami do ciastek dowolne kształty (u mnie gwiazdki i serca).**

** Tę część ciasta możesz też zetrzeć na wierzch na tarce z grubymi oczkami.

9. Wyjmij spód ciasta, rozsmaruj na nim jabłka i ułóż dowolnie powycinane kształty.

9. Pozostałe białko jajka możesz ubić ze szczyptą soli i łyżką ksylitolu, a następnie polać stróżami na wierzchu.

10. Piecz ciasto jeszcze przez około 20 minut do zarumienienia wierzchu.

Krucha i lekka szarlotka może być podawana jeszcze ciepła. Ładnie się prezentuje posypana przed podaniem cukrem pudrem. Jeśli nie boisz się kalorii, wspaniałym towarzyszem dla Charlotte będą waniliowe lody lub bita śmietana.

Smacznego 🙂