Kluseczki leniwe ze szpiankiem BLW

Choć mój maluch zaczął chętniej jeść zupki i papki podawane łyżeczką, to w miarę możliwości staram się przygotowywać mu posiłki BLW. Czasem jako pełny posiłek, a czasem jako uzupełnienie zupki. Tym razem przygotowałam kluseczki leniwe ze szpinakiem. Sprawdziły się znakomicie, więc polecam.

Składniki na kluseczki leniwe ze szpinakiem (3-4 porcje BLW):

  • garść szpinaku;
  • mały ząbek czosnku;
  • 250 g półtłustego twarogu;
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki mąki.

Sposób wykonania:

1. Szpiank umieść w blenderze, dodaj ząbek czosnku i zblenduj.

2. W miseczce rozgnieć widelcem twaród, dodaj zblendowany szpinak, natkę pietruszki, jajko i mąkę. Wymieszaj skłądniki, aż masa będzie jednolita.

3. W garnku zagotuj wodę. Na wrzącą wodę nakładaj łyżeczką do herbaty podłużne porcje masy i gotuj około 3 minuty. Wykładaj delikatnie na talerzyk przy pomocy łyżki cedzakowej.

Kluseczki leniwe ze szpinakiem, okraszone masełkiem to nasz hit BLW, ale smakują też pozostałym domownikom.

Smacznego!

K.