Choć mój maluch zaczął chętniej jeść zupki i papki podawane łyżeczką, to w miarę możliwości staram się przygotowywać mu posiłki BLW. Czasem jako pełny posiłek, a czasem jako uzupełnienie zupki. Tym razem przygotowałam kluseczki leniwe ze szpinakiem. Sprawdziły się znakomicie, więc polecam.
Składniki na kluseczki leniwe ze szpinakiem (3-4 porcje BLW):
- garść szpinaku;
- mały ząbek czosnku;
- 250 g półtłustego twarogu;
- pół łyżeczki suszonej natki pietruszki;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mąki.
Sposób wykonania:
1. Szpiank umieść w blenderze, dodaj ząbek czosnku i zblenduj.
2. W miseczce rozgnieć widelcem twaród, dodaj zblendowany szpinak, natkę pietruszki, jajko i mąkę. Wymieszaj skłądniki, aż masa będzie jednolita.
3. W garnku zagotuj wodę. Na wrzącą wodę nakładaj łyżeczką do herbaty podłużne porcje masy i gotuj około 3 minuty. Wykładaj delikatnie na talerzyk przy pomocy łyżki cedzakowej.
Kluseczki leniwe ze szpinakiem, okraszone masełkiem to nasz hit BLW, ale smakują też pozostałym domownikom.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.