Trwa kolejny tydzień naszej dobrowolnej izolacji z dziećmi w domu. Aby urozmaicić nieco czas dzieciom i zapewnić wszystkim odpowiednią ilość witamin, uruchomiłam zapasy mrożonek. Wspólnie zrobiliśmy pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy bez cukru. Sprytnie przemyciłam jeszcze kilka dodatkowych składników jak szpinak, awokado i siemię lniane.
Dla starszego kilkulatka koktajl był lodami, ponieważ użyliśmy mrożonych truskawek i całość była zimna i gęsta 🙂
Składniki na 3-4 porcje:
- 12 truskawek (ja użyłam mrożonych);
- 1 dojrzały duży banan;
- 1/2 awokado haas;
- 1 garść szpinaku;
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego;
- 300 ml mleka.
Sposób wykonania:
W blenderze umieść wszystkie składniki i dokładnie zblenduj. Jeśli użyjesz truskawek mrożonych, to wyjdzie pyszny shake truskawkowy. Koktajl jest słodki naturalną słodyczą banana i truskawek. Nie potrzeba dodawać do niego cukru, ale jeśli uznasz, że jest mało słodki, to proponuję dodać miodu lub ksylitolu.
Koktajl zawiera wyłącznie naturalne składniki, więc śmiało można go podawać nawet najmłodszym dzieciom.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.