Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to jedna z dwóch moich alternatyw dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym cieście. Niestety, choć uwielbiam pizzę na cieniutkim pszennym cieście, to w mojej diecie cukrzyka jest wykluczona. Dzisiaj podaję przepis na naprawdę pyszną pizzę bez mąki.

Przygotowuję to danie rzadko, bo nie lubię obrabiać kruszącego się wszędzie kalafiora. Ostatnio jednak pizza wyszła mi tak dobra, że chyba się przemogę i niedługo znów sięgnę po ten przepis.

Składniki na pizzę kalafiorową (o średnicy 33 cm)

Spód:

  • 1 większy kalafior;
  • 2 jajka;
  • 60 gram mieszanki startego żółtego sera i twardej mozarelli;
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz.

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów bez skóry;
  • sól;
  • pieprz;
  • zioła prowansalskie.

Dodatki:

  • 100 gram startej twardej mozzarelli;
  • kilka plasterków szynki krakowskiej lub salami;
  • oliwki zielone pokrojone w krążki;
  • cebula dymka pokrojoną w krążki;
  • odrobina oliwy do posmarowania papieru do pieczeniu lub formy do pieczenia;
  • świeży szpinak do dodania po upieczenia.

Sposób wykonania pizzy:

1. Kalafiora obierz z liści, usuń kłąb i podziel na mniejsze części. Następnie opłucz w misce lub pod bieżącą wodą i obgotuj w wodzie bez soli przez 10-12 minut.

2. Podgotowanego kalafiora odcedź z wody i pozostaw do przestygnięcia.

3. Przy pomocy malaksera zmiksuj kalafiora na drobny mokry piasek, wyłóż na czystą bawełnianą ściereczkę lub gazę i mocno odciśnij nadmiar wody.

4. Najtrudniejszą część masz już za sobą. Teraz wrzuć masę kalafiorową do miski, dodaj dwa całe jaja, starty ser i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na posmarowany oliwą papier do pieczenia (lub formę do pieczenia). Uformuj z masy okrągły lub kwadratowy spód o grubości około 1 cm.

Mój spod miał średnicę 33 cm.

5. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni i pieczemy w nim kalafiorowy spód do pizzy przez 25 minut do zarumienienia.

6. Na podpieczony spod wyłóż sos pomidorowy i kolejno wszystkie dodatki (bez szpinaku). Całość piecz jeszcze 10 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na wierzch szpinak i od razu podawaj.

Pizza na spodzie z kalafiora kroi się tak samo, jak tradycyjna. Jest może tylko odrobinę bardziej delikatna. Szczególnie bardzo ciepła.

Za wyjątkiem oliwek, zjadł ją nawet mój mały wybredny smyk.

Polecam!

K.