Wielkanocna warstwowa sałatka dla diabetyka

Ta sałatka dla diabetyka to propozycja, którą można z powodzeniem postawić na wielkanocnym stole i z pewnością zasmakuje nie tylko cukrzykom, ale też całej rodzinie.

Przygotowuję sobie tę sałatkę, kiedy mam ochotę na jakąś odmianę na śniadanie lub kolację. Skład opiera się na tuńczyku i jajkach, ale znajdują się tam jeszcze inne  pyszne i zaskakujące produkty 😉

Składniki na 5 porcji sałatki:

  • 150 gram sera mozzarella (na tyle twardego, by można go było zetrzeć na tarce);
  • 5 jajek ugotowanych na twardo;
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • 2 ogórki kiszone;
  • 10 dużych oliwek (czarnych i zielonych);
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego;
  • pieprz i sól do smaku;
  • szczypiorek do ozdobienia.

Sposób wykonania:

1. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Ułóż go na dnie naczynia lub miski.

2. Ogórki i oliwki pokrój w drobną kostkę, a następnie wyłóż na ser.

3. Tuńczyka wyłóż na poprzednią warstwę i dosyć dobrze dociśnij ręką lub łyżką.

4. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą, pieprzem i rozsmaruj na warstwie tuńczyka.

5. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj ma tarce lub drobno posiekaj. Przykryj nimi dip majonezowy.

6. Na wierzch sałatki pokrusz żółtka i posyp szczypiorkiem.

Warstwowa sałatka dla diabetyka gotowa. Warstwy będą bardziej spójne, jeśli sałatka postoi kilka godzin w lodówce 🙂

Jeśli ma być bardziej wilgotna, można przełożyć warstwy dodatkowymi porcjami majonezu z jogurtem. U mnie jest tylko na jednej warstwie, bo sałatka ma być w miarę fit 😉

Dla większej ostrości można dodać jeszcze drobno krojoną czerwoną cebulę lub pora.

No i gotowe, można zajadać na śniadanie, kolację lub od święta 🙂

Smacznego!

K.