Ta sałatka dla diabetyka to propozycja, którą można z powodzeniem postawić na wielkanocnym stole i z pewnością zasmakuje nie tylko cukrzykom, ale też całej rodzinie.
Przygotowuję sobie tę sałatkę, kiedy mam ochotę na jakąś odmianę na śniadanie lub kolację. Skład opiera się na tuńczyku i jajkach, ale znajdują się tam jeszcze inne pyszne i zaskakujące produkty 😉
Składniki na 5 porcji sałatki:
- 150 gram sera mozzarella (na tyle twardego, by można go było zetrzeć na tarce);
- 5 jajek ugotowanych na twardo;
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 2 ogórki kiszone;
- 10 dużych oliwek (czarnych i zielonych);
- 1 łyżka majonezu;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- pieprz i sól do smaku;
- szczypiorek do ozdobienia.
Sposób wykonania:
1. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Ułóż go na dnie naczynia lub miski.
2. Ogórki i oliwki pokrój w drobną kostkę, a następnie wyłóż na ser.
3. Tuńczyka wyłóż na poprzednią warstwę i dosyć dobrze dociśnij ręką lub łyżką.
4. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą, pieprzem i rozsmaruj na warstwie tuńczyka.
5. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj ma tarce lub drobno posiekaj. Przykryj nimi dip majonezowy.
6. Na wierzch sałatki pokrusz żółtka i posyp szczypiorkiem.
Warstwowa sałatka dla diabetyka gotowa. Warstwy będą bardziej spójne, jeśli sałatka postoi kilka godzin w lodówce 🙂
Jeśli ma być bardziej wilgotna, można przełożyć warstwy dodatkowymi porcjami majonezu z jogurtem. U mnie jest tylko na jednej warstwie, bo sałatka ma być w miarę fit 😉
Dla większej ostrości można dodać jeszcze drobno krojoną czerwoną cebulę lub pora.
No i gotowe, można zajadać na śniadanie, kolację lub od święta 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.