Wielkanocne marchewkowe muffinki

Ulubione muffiny wielkanocnego zajączka

Marchewkowe muffiny z pysznym kremowym serkiem philadelphia to zdecydowanie moje ulubione babeczki. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne, długo pozostaje świeże i jest szybkie przygotowaniu. Wyjątkowego smaku dodaje krem z serka philadelphia. Coś pysznego!

ozdabianie wielkanocnych babeczek

W tym roku na Wielkanoc upiekę zapewne dużą marchewkową babkę (przepis* jest identyczny), ale te muffinki są dla babki godnym zastępstwem i dają o wiele więcej frajdy z dekorowania (kilka pomysłów znajdziesz na końcu wpisu) 🙂

Składniki na 9 marchewkowych muffinek:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistej);
  • 1/2 szklanki cukry brzozowego (ksylitolu);
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (opcjonalnie);
  • szczypta soli;
  • 2 jaja;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 100 gram orzechów włoskich;
  • 2 szklanki drobno startej marchewki (3 średnie marchewki).

Dodatkowo do ozdobienia babeczek:

  • 250 gram serka philadelphia (2 opakowania);
  • 80 gram masła;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • posypki, barwniki, ozdoby cukiernicze.

Sposób wykonania:

1. W misce umieść suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę korzenną, sodę i proszek do pieczenia, sól) i dokładnie wymieszaj.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z jajkami.

3. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a orzechy posiekaj z grubsza nożem lub rozdrobnij w malakserze.

4. Do suchych składników dodaj olej z jajkami. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj orzechy i marchewkę. Ponownie wymieszaj.

5. Do formy na muffinki rozłóż papilotki i napełnij każdą z nich ciastem do 2/3 wysokości.

6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz babeczki około 25 minut (do tzw suchego patyczka), po czym wystudź na kratce. Babeczki powinny być miękkie i wilgotne w środku.

7. Serek philadelphia zmiksuj z masłem i cukrem. Gotowy krem umieść w rękawie cukierniczym (lub wcześniej ew. podziel na kilka części i wymieszaj z różnymi barwnikami spożywczymi). Ozdabiaj wystudzone babeczki.

Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce (nie dłużej niż 2 dni).

A poniżej kilka propozycji ozdobienia marchewkowych babeczek!

Gniazdka z jajeczkami

Królicze grządki

Zajęcze wzgórza

Smacznego wielkanocnego muffinka!

K.

*przepis jest inspirowany recepturą na ciasto marchewkowe z MojeWypieki.com