Marchewkowe muffiny z pysznym kremowym serkiem philadelphia to zdecydowanie moje ulubione babeczki. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne, długo pozostaje świeże i jest szybkie przygotowaniu. Wyjątkowego smaku dodaje krem z serka philadelphia. Coś pysznego!
W tym roku na Wielkanoc upiekę zapewne dużą marchewkową babkę (przepis* jest identyczny), ale te muffinki są dla babki godnym zastępstwem i dają o wiele więcej frajdy z dekorowania (kilka pomysłów znajdziesz na końcu wpisu) 🙂
Składniki na 9 marchewkowych muffinek:
- 2/3 szklanki mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistej);
- 1/2 szklanki cukry brzozowego (ksylitolu);
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (opcjonalnie);
- szczypta soli;
- 2 jaja;
- 1/3 szklanki oleju;
- 100 gram orzechów włoskich;
- 2 szklanki drobno startej marchewki (3 średnie marchewki).
Dodatkowo do ozdobienia babeczek:
- 250 gram serka philadelphia (2 opakowania);
- 80 gram masła;
- 1 szklanka cukru pudru;
- posypki, barwniki, ozdoby cukiernicze.
Sposób wykonania:
1. W misce umieść suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę korzenną, sodę i proszek do pieczenia, sól) i dokładnie wymieszaj.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z jajkami.
3. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a orzechy posiekaj z grubsza nożem lub rozdrobnij w malakserze.
4. Do suchych składników dodaj olej z jajkami. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj orzechy i marchewkę. Ponownie wymieszaj.
5. Do formy na muffinki rozłóż papilotki i napełnij każdą z nich ciastem do 2/3 wysokości.
6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz babeczki około 25 minut (do tzw suchego patyczka), po czym wystudź na kratce. Babeczki powinny być miękkie i wilgotne w środku.
7. Serek philadelphia zmiksuj z masłem i cukrem. Gotowy krem umieść w rękawie cukierniczym (lub wcześniej ew. podziel na kilka części i wymieszaj z różnymi barwnikami spożywczymi). Ozdabiaj wystudzone babeczki.
Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce (nie dłużej niż 2 dni).
A poniżej kilka propozycji ozdobienia marchewkowych babeczek!
Gniazdka z jajeczkami
Królicze grządki
Zajęcze wzgórza
Smacznego wielkanocnego muffinka!
K.
*przepis jest inspirowany recepturą na ciasto marchewkowe z MojeWypieki.com
You must be logged in to post a comment.