zupa paprykowo-pomidorowa

Ostra zupa paprykowo-pomidorowa

Uwielbiam tradycyjną gęstą i aromatyczną pomidorówkę z makaronem. Tym razem jednak miałam ochotę na małą odmianę. Zrobiłam szybki przegląd spiżarni  i obok słoiczków z przecierem pomidorowym znalazłam piramidkę zawekowanych przecierów paprykowych, co prawda nie z ostatniego sezonu, ale równie smacznych i wartościowych. Szybka godzinka gotowania i jest pyszna, gorąca i rozgrzewająca zupa paprykowo-pomidorowa.

Poniżej znajdziesz cały przepis zawierający wykonanie domowego rosołu drobiowego. Jeśli nie masz czasu, skorzystaj z gotowego bulionu warzywnego lub drobiowego.

Zapraszam do gotowania:)

zupa paprykowo-pomidorowa

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe z indyka (ja kupuję w Biedronce, na porcję rosołową składa się skrzydło i spory kawałek szyi);
  • cały por (łącznie z zieloną łodygą);
  • 4 średniej wielkości marchewki;
  • 1 duża pietruszka;
  • 1 cebula;
  • 1 małe jabłko;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • 3 listki laurowe;
  • świeża natka pietruszki;
  • świeża bazylia;
  • łyżeczka lubczyku ogrodowego;
  • opcjonalnie także gałązka świeżej mięty;
  • sól (według uznania, ja dodaję 1 łyżkę);
  • świeżo mielony pierz;
  • 2,5 litra wody (zimnej);

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek (250 ml) przecieru pomidorowego z chili;
  • 1 słoiczek (250 ml) przecieru paprykowego;
  • 2 dojrzałe świeże pomidory;
  • makaron jajeczny;
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób wykonania:

1. Umyte kawałki indyka umieść w szybkowarze, zalej zimną wodą i zagotuj bez zamykania garnka. Kiedy zawartość się zagotuje, a na powierzchni zbierze się piana, zbierz szumowiny. Gdy woda będzie już czysta, możesz dodać warzywa.

2. Marchewki i pietruszkę umyj, obierz i przekrój wzdłuż (wtedy lepiej oddadzą swój smak i aromat do wywaru). Pora umyj i pokrój w poprzek. Cebulę opiecz nad gazem lub w piekarniku na funkcji grill. Jabłko obierz i również przekrój. Umieść składniki w garnku z mięsem i gorącą wodą, a następnie dodaj zioła. Możesz też od razu dodać sól (ja robię to, dopiero kiedy wywar jest gotowy).

3. Szybkowar zamknij szczelnie, ustaw na niskie ciśnienie i zagotuj zawartość na dużej mocy palnika. Poczekaj aż para zacznie się wydobywać jednostajnym strumieniem po czym zmniejsz moc palnika na średnią moc i gotuj przez 40 minut.

4. Po tym czasie wyłącz palnik, ale nie otwieraj szybkowaru. Pozwól, aby para spokojnie uszła z garnka, a ciśnienie się zredukowało. Kiedy już będzie można otworzyć garnek, dopraw wywar solą i pieprzem według uznania.

5. Z rosołu wyjmij warzywa oraz mięso i przecedź płyn przez sitko, by pozbyć się pozostałych zanieczyszczeń.

6. Do klarownego wywaru dodaj przecier pomidorowy z chili, przecier paprykowy i zagotuj całość. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.

7. W osobnym garnku ugotuj makaron jajeczny. Świeże pomidory pokrój w kosteczkę.

Podawaj na gorąco w towarzystwie makaronu, świeżych pomidorów i świeżej bazylii. Ostra zupa paprykowo-pomidorowa to danie wprost idealne na taką mokrą i zimną pogodę jak dziś. Polecam!

K.

1 comment on “Ostra zupa paprykowo-pomidorowa

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.