Czerwona kapusta to świetny dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na kilka sposobów. Jest pyszna zarówno na surowo, jak i na ciepło, duszona. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, tylko około 30 minut i jest to dobrze zainwestowane pół godziny gotowania 😉
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty;
- 1 średnia cebula;
- 3 łyżki masła klarowanego;
- ok 50 ml octu jabłkowego (kilka łyżek);
- szklanka wody – 250 ml;
- 1 jabłko – szara reneta;
- 2 listki laurowe;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- sól i pieprz według uznania;
- rodzynki;
- 2 łyżki miodu.
Sposób wykonania:
1. W dużym garnku rozpuść masło. Cebulę poszatkuj i uduś na maśle.
2. Kapustę poszatkuj w paseczki, dodaj do cebuli. Wlej wodę, zamieszaj i duś razem pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę jabłka i ocet. Wymieszaj i gotuj jeszcze 15 minut. Nie zapomnij czasem zamieszać. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i miód.
Czerwona kapusta z rodzynkami wyśmienicie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również na zimno, jako dodatek do dań obiadowych z pieczonym mięsiwem w roli głównej.
Miłego gotowania.
K.
You must be logged in to post a comment.