Czerwona kapusta z rodzynkami na ciepło

Czerwona kapusta to świetny dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na kilka sposobów. Jest pyszna zarówno na surowo, jak i na ciepło, duszona. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, tylko około 30 minut i jest to dobrze zainwestowane pół godziny gotowania 😉

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty;
  • 1 średnia cebula;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • ok 50 ml octu jabłkowego (kilka łyżek);
  • szklanka wody – 250 ml;
  • 1 jabłko – szara reneta;
  • 2 listki laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • sól i pieprz według uznania;
  • rodzynki;
  • 2 łyżki miodu.

Sposób wykonania:

1. W dużym garnku rozpuść masło. Cebulę poszatkuj i uduś na maśle.

2. Kapustę poszatkuj w paseczki, dodaj do cebuli. Wlej wodę, zamieszaj i duś razem pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę jabłka i ocet. Wymieszaj i gotuj jeszcze 15 minut. Nie zapomnij czasem zamieszać. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i miód.

Czerwona kapusta z rodzynkami wyśmienicie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również na zimno, jako dodatek do dań obiadowych z pieczonym mięsiwem w roli głównej.

Miłego gotowania.

K.