Naszła mnie ochota na ciasto cytrynowe, ale po chwili zastanowienia zdecydowałam, że rodzinne pieczenie i ozdabianie babeczek będzie większym fanem i na chwilę zajmie te małe psotne rączki. Poniżej super prosty i szybki przepis na puszyste wilgotne jogurtowe muffinki z cytrynową nutą.
Składniki na jogurtowe muffinki z cytrynową nutą (12 sztuk):
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 100 g ksylitolu;
- szczypta soli;
- skórka starta z jednej cytryny (umytej i sparzonej);
- sok wyciśnięty z jednej małej lub z połowy dużej cytryny;
- 2 jajka;
- 250 ml jogurtu naturalnego;
- 100 ml śmietany 30%;
- 100 g masła, roztopionego lub oleju roślinnego.
Sposób wykonania:
1. Jajka wymieszaj z jogurtem, śmietaną i rozpuszczonym masłem (lub olejem). Dodaj cukier, mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej sok z cytryny i ponownie rozmieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste i aksamitne.
2. Papilotki rozłóż do formy na muffinki i napełnij je ciastem.
3. Piecz babeczki w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.
Jak one pięknie pachną! A jak smakują! Pycha.
W wersji szybkiej jogurtowe muffinki z cytrynową nutą możesz oprószyć cukrem pudrem i ozdobić skórką z cytryny.W wersji „zabawa z dziećmi” przygotuj lukier cytrynowy (cukier puder, ciepła woda, sok z cytryny), ulubione kolorowe posypki i porządnie podwinąć rękawy!
U nas wyszło fajnie i nawet bez wielkiego bałaganu 🙂 Myślę, że powtórzymy tę zabawę z muffinkami cytrynowymi jeszcze z okazji Wielkanocy.
Miłej zabawy!
K.
You must be logged in to post a comment.