Kakaowo-serowe ciasto z wiśniami

Czasem mam ochotę przygotować coś co podsuwa mi fantazja. Wziąć trochę tego, trochę tamtego, połączyć i zobaczyć co wyjdzie. Czasem wychodzi, a czasem niekoniecznie. Ale na tym przecież polega eksperymentowanie. Nie o idei eksperymentowania chciałam jednak pisać, a udanych efektach takich eksperymentów. Dzisiaj dla Was przepis na kakaowo-serowe ciasto z wiśniami.

Składniki na kakaowo-serowe ciasto z wiśniami:

Frużelina wiśniowa:

  • 250 gram mrożonych wiśni;
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego;
  • 1/2 szklanki wody.

Masa serowa:

  • 400 gram twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 100 ml gęstej kwaśniej śmietany;
  • 2 duże jajka;
  • 130 gram cukru brzozowego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 2 łyżeczki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto czekoladowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki sody;
  • 1/2 szklanki dobrej jakości kakao;
  • szczypta soli;
  • 2/3 szklanki cukru brzozowego;
  • 3 jajka;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego;
  • 1/3 szklanki zaparzonej kawy;
  • 3/4 szklanki oleju;

Sposób wykonania:

Frużelina wiśniowa:

W garnuszku umieść wiśnie z mąką ziemniaczaną, wymieszaj, a następnie zalej wodą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika. Po kilku minutach dodaj cukier, wymieszaj i gotuj owoce, do momentu aż frużelina będzie gęsta. Odstaw do przestudzenia.

Masa serowa:

Do misy miksera wrzuć wszystkie składniki na masę serową i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw na około pół godziny minut.

Ciasto czekoladowe:

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao, sól) wrzuć do miski i wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na jasny krem, po czym dodaj jogurt, kawę, wodę i olej i zmiksuj do połączenia składników. Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre. Odstaw na bok.

Dno okrągłej formy do pieczenia (np. tortownicy) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wylej 1/3 ciasta kakaowego, a następnie z masy serowej, frużeliny i ciasta kakaowego naprzemiennie rób kleksy i pasma na ciemnym cieście. Czynność powtarzaj aż do całkowitego wykorzystania ciasta, masy serowej i frużeliny.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza (najlepiej z opcją termoobiegu i grzania od dołu). Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 50-60 minut.

Może nie jestem obiektywna, bo to ciasto to połączenie moich trzech ulubionych słodyczy: ciasta czekoladowego, sernika i wiśniowej frużeliny, ale kurcze mówię Wam to jest PYCHAAAA. MNIAM!

K.

1 comment on “Kakaowo-serowe ciasto z wiśniami

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.